23948sdkhjf

Ica-butikerna slog Axfood och index: ”Tredje kvartalet var starkt”

Ica-butikernas försäljning i tredje kvartalet slog både Axfood och Dagligvaruindex.

Icagruppens nettoomsättning ökade till totalt 32 094 Mkr jämfört med 31 401 under samma period i fjol. Därmed ökade nettoomsättningen i kvartal 3 lika mycket som konkurrenten Axfood som presenterade sin delårsrapport i torsdags förra veckan.

När det gäller butiksomsättningen ökade Ica däremot med hela 1,6 procent att jämföra med Axfoods 0,7 och Dagligvaruindex på 1,2.

Koncern-vd:n Per Strömberg är nöjd över kvartalet.

Det är ett starkt kvartal där vi växer mer än marknaden inom alla retailsegment och dessutom med bra lönsamhet. Om vi tittar på rörelsemarginalen är den till och med högre än i det starka tredje kvartalet förra året. Vi har bra momentum inom Ica och de satsningar vi gör fungerar bra, inte minst inom online och hållbarhet, säger han till Fri Köpenskap.

Icas rörelseresultat uppgick till 1 815 Mkr jämfört med 1 686 motsvarande period i fjol, vilket innebär en ökning på 7,7 procent. Framförallt Apotek Hjärtats och Icabankens rörelseresultat låg väsentligt över föregående års utfall.

Onlineförsäljningen minskade med 0,8 procent under kvartalet men jämförelsetalen från motsvarande period i fjol (124 procent) präglades så klart mycket av pandemin. Jämfört med det tredje kvartalet 2019 har onlinehandeln istället ökat med 122,5 procent.

Per Strömberg är övertygad om att kanalen kommer att få ett uppsving i takt med att de stora satsningarna tillsammans med Ocado driftssätts, även om tillväxten de närmaste månaderna beräknas bli lägre givet de utmanande jämförelsetalen.

Vi befinner oss i ett läge där vi skiftar över alla centralplockade butiker till Ocado-plattformen som påverkar kundkorgarna positivt. Vårt högautomatiserade lager i Brunna har gjort de första testkörningarna och det ser bra ut. Vi beräknar att vara i full sving under kvartal 2 nästa år vilket kommer att skapa en bättre effektivitet.

Läs om hur Per Strömberg och Icagruppen planerar att hantera lågpriskonkurrenterna här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.1