23948sdkhjf

Hackare gripna efter attacken som stängde Coop-butiker

Europol har gripit fem personer med kopplingar till gruppen Revil som misstänks för en rad utpressningsattacker.

Den stora hackerattacken i somras tvingade Coop att stänga en majoritet av sina nästan 800 butiker. Nu har flera personer som misstänks ligga bakom utpressningsattacken gripits, skriver Dagens Nyheter

Två av de misstänkta greps i Rumänien den 4 november efter en samordnad operation av Europol som går under namnet Golddust. Ytterligare tre personer har enligt polisen gripits under året; i Sydkorea, Kuwait och ytterligare ett europeiskt land.

Enligt Europol är de gripna ansvariga för 5 000 infekterade system och har kopplingar till den grupp som kallar sig Revil och är en av de mest aktiva inom digitala utpressningsattacker,  där hackare krypterar ett företags it-system och sedan utkräver en lösensumma.

Den uppmärksammade hackerattacken i somras var riktad mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, vars verktyg används för fjärrstyrning och drift av klienter och servrar inom detaljhandeln, och drabbade tusentals företag i ett flertal länder, inklusive Visma Esscom som är Coops leverantör av kassasystem.

Även Rebellerna-butiker, SJ, bensinmackskedjan St1 och Ica-ägda Apoteket Hjärtat drabbades på olika sätt av attacken.

Revil har attackerat mål i Sverige under lång tid, även före sommarens attacker, säger Björn Eriksson, gruppchef för avdelningen komplexa cyberbrott på polisens nationella operativa avdelning, till DN.

Revil har beskrivits som en rysk grupp, snarare än hemmahörande i Rumänien och andra länder där gripanden nu har skett. Men Björn Eriksson säger till DN att det mest tyder på att de personer som är mest centrala i gruppen ändå finns i Ryssland, men att det kan finnas personer med kopplingar i många flera andra länder.

Svensk polis har i första hand bistått utredningen genom att lämna information från attackerna mot svenska mål, bland annat Coop.

 Det visar hur viktigt det är att företag polisanmäler, även om den svenska utredningen läggs ner. Vi har delat mycket information från de här utredningarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08