23948sdkhjf

Handelns åtgärdslista när smittspridningen ökar igen

Från den 1 december införs nya restriktioner som berör butiker, gallerior och handelsplatser.

Smittspridningen ökar igen och Folkhälsomyndigheten har därför tagit fram förslag till åtgärder som ska gälla från den 1 december. För butiker, gallerior och handelsplatser gäller det nu att återigen anpassa sig till nya regler. 

Svensk Handel har i dag presenterat sin tolkning av hur handeln ska agera för att efterleva reglerna:

  • Särskilt angiven in- och utgång.
    Handlare kan sätta upp riktningspilar i marken och använda skyltning. Innebär inte att handlaren förväntas bygga separata in- och utpassager, men om det går att möblera så att besöksflöden kan separeras är det att rekommendera.
  • Alternativa lösningar till fysiska köer.
    För att uppfylla kraven kan handlare till exempel öppna fler kassor, använda nummersystem, använda sig av digital utcheckning eller ha kösystem utomhus.
  • Anvisa avstånd.
    Handlare kan markera ut detta i golvet och påminna med skyltar och utrop i butiken.
  • Anvisa riktningen.
    För att uppfylla kravet kan handlaren sätta upp skyltar och/eller riktningspilar i butiken.
  • Informera om tider med mindre trängsel.
    Räcker enligt Svensk Handel om en handlare informerar om detta i anslutning till butiken och fördelaktigt även på webbplats och i företagets sociala medier-kanaler.

Svensk Handel har även tagit fram ett uppdaterat skyltmaterial, inklusive skyltar som är särskilt anpassade för julhandeln.

Branschorganisationen betonar att det inte är handlarens ansvar att kontrollera att besökarna följer avståndsmarkeringar och riktningspilar, men att handlare förväntas informera om detta och anvisa kunder och besökare så att dessa själva kan se till att göra rätt.

Länsstyrelsen i Dalarna har som tidigare det övergripande ansvaret för den tillsyn som också återinförs från den 1 december.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187