23948sdkhjf

Salling Group bröt avtal i 25 år – får böta

Den danska dagligvarujätten Salling Group har brutit sina avtal med fackförbundet HK Handel sedan mitten av 90-talet, vilket nu får nu konsekvenser.

I ett beslut från den danska arbetsdomstolen står det att Salling Group ska betala HK Handel ett vite på 500 000 danska kronor för överträdelsen.

Avtalsbrottet går ut på att man i avtalen kommit överens om att all övertid ska betalas som lön för de butiksanställda som företräds av HK Handel, om inte den anställde själv önskar ta ledigt istället för att få övertiden betald.

Arbetsdomstolen har kommit fram till att Salling Group och före detta Dansk Supermarked under flera år bytt de två, så utgångspunkten har varit att ta ledigt istället.

Sedan ärendet togs upp förra året har Salling Group ändrat praxis för att bättre följa avtalet.

I ett skriftligt svar till tidningen Århus Stiftstidende uppger Salling Group att de inte har försökt dölja något men att de har tagit till sig domen:

"Utgångspunkten har alltid varit ledighet för övertid, men betalning har avtalats individuellt mellan oss och den anställde för att ge den anställde största möjliga grad av medbestämmande över övertid. Detta är som sagt en sedvänja vi aldrig försökt dölja och den har alltid varit allmänt känd för alla anställda, chefer och inte minst fackliga företrädare".

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.113