23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Livsmedelsimporten ett säkerhetshot: ”Andelen gör oss sårbara”

Livsmedelsimporten har varit i princip ständigt ökande de senaste tre decennierna även om dippar syns under pandemin samt efter finanskrisen 2008. Det visar nya siffror från LRF. "Andelen importerade livsmedel gör så klart den svenska konsumtionen sårbar i händelse av kris", säger Sophie Lind, chef för enheten Strategi & Analys hos LRF.

Att öka andelen produktion av svenska livsmedel har blivit en nationell angelägenhet och resulterat i en ”Livsmedelsstrategi” som syftar till att öka konkurrenskraften för svenska livsmedel. Under förra veckan skickade Livsmedelsverket exempelvis ut rapporten, ”Planera för matbrist vid kris och krig”. Lägessammanställningen konstaterar bland annat att:

BREAKING
{{ article.headline }}
0.203