23948sdkhjf

Bergendahls Food ger utspädande effekt för Axfood

Miljardinvestering i logistik, men också 1,1 miljarder kronor i investeringar i butikerna för 2022.

Axfoods konsolidering av Bergendahls Food kommer att ha en utspädande effekt på uppskattningsvis 0,5-procentenheter på Axfood-koncernens rörelsemarginal under 2022, exklusive integrationskostnader.

Det uppgav Axfoods finanschef Anders Lexmon vid torsdagens kapitalmarknadsdag.

"Bergendahls har en ebit-marginal strax under 1 procent, vilket ger en utspädningseffekt", sade han.

Integrationskostnaderna för Bergendahls väntas uppgå till 20 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2021. Återstående del av integrationskostnaderna, som uppskattas ligga kring 120 miljoner kronor, väntas tas under 2022.

Under 2022 räknar också Axfood med kostnader relaterade till övergången till lagret i Bålsta på 220 miljoner kronor, vilket kommer att påverka rörelseresultatet.

Axfood höjde sitt långsiktiga lönsamhetsmål i samband med kapitalmarknadsdagen, till en rörelsemarginal om minst 4,5 procent från tidigare mål om minst 4 procent.

"Som vi sett här har vi nu väldigt mycket på gång inom vår koncern. När vi nu tar in Bergendahl i våra böcker innebär det en utspädning av rörelsemarginalen, sedan har vi lagerinvesteringar. Med de investeringar vi gör känner vi oss nu trygga med att höja vårt långsiktiga mål", sade Axfoods vd Klas Balkow.

På frågan om rörelsemarginalen kommer att påverkas negativt av Bergendahl och logistikinvesteringar även under 2023 svarade Klas Balkow:

"Vi redovisade effekterna för våra logistiksatsningar, som kommer primärt nästa år, och 2024 ska vi ligga i linje med var vi är i dag. Nästa år får vi en utspädningseffekt från Bergendals och engångskostnader, sedan kommer vi ju att se i övergången mellan 2022 och 2023 en successiv överflyttning. Under 2023 kommer vi att ha en effekt av att vi inte har gått över fullt ut till lagret i Bålsta."

Axfoods investeringsprognos för 2022 är 2,6-2,7 miljarder kronor, varav 1,3 miljarder avser den nya logistikcentret i Bålsta. Även andra "extra" investeringar i bland annat Landskrona och IT planeras nästa år.

"Underliggande nivå ligger på 1,1 miljarder kronor i investeringar som vi gör i våra butiker för nästa år", sade Anders Lexmon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125