23948sdkhjf

Trängselbegränsningar återinförs

Nya restriktioner för handeln när smittan ökar.

Under en presskonferens presenterade regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten nya åtgärder för att möta den ökande smittspridningen i samhället.

– Vi har en ny virusvariant och vi är i ett nytt läge. Därför måste vi göra det som krävs, och det kommer bli tuffare ett tag nu. Även vaccinerade måste tänka efter och vara extra försiktiga, sa statsminister Magdalena Andersson (S) under presskonferensen.

Både uppmaningar om hemmajobb, vaccinering och att hålla avstånd presenterades samtidigt med nya restriktioner som börjar gälla den 23 december.

För handelns del är kanske den viktigaste förändringen att regeln om minst 10 kvadratmeter yta per person återinförs. Utöver kvadratmeterregeln gäller fortsatt kraven på att butiker på olika sätt ska vidta åtgärder för att undvika att trängsel uppstår.

Svensk Handel framhåller att utökade restriktioner snabbt måste följas av utökade stöd till drabbade företag.

– Utökade restriktioner i julhandelns slutspurt med mellandagsrean runt hörnet kommer att slå hårt mot många företag. De senaste två åren har varit extremt tuffa och reserverna tömda. För att rädda företag och jobb måste beslut om restriktioner omedelbart följas av beslut om utökade stöd, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel. 

Även restauranger och krogar åläggs krav om att samtliga gäster ska vara sittande samt att minst en meters avstånd ska hållas mellan sällskap.

– Det innebär i praktiken att det inte blir något nattklubbsfestande på nyårsafton och för hemvändarna, säger Magdalena Andersson.

Regeringen uppmanar även till att alla idrottscuper och läger bör ställas in till och med mitten av januari.

Regeringen kommer även att aktivera det ordinarie omställningsstödet och omsättningsstödet för januari månad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093