23948sdkhjf

Lohilo flyttar produktion och säger upp ännu fler

Functional Foods-företaget Lohilo Foods har ingått avtal med en svensk partner om produktion av delar av bolagets glassportfölj, framgår av ett pressmeddelande.

Bakgrunden till avtalet är ett behov av att säkerställa produktionskapacitet för att möta bolagets tillväxtmål, skriver Lohilo. Som ett led i förändringen stängs bolagets produktionsanläggning i Växjö ned, vilket ska minska Lohilos kapitalbindning samtidigt som produktkalkylerna förbättras.

"Vi har tidigare samarbetat med produktionspartnern och när vi närmar oss kapacitetstaket i vår egen fabrik, ser vi stora fördelar med att återigen använda oss av en större producent. Därmed kan vi lägga större fokus på produktutveckling och marknadsföring. Vår nya produktionspartner har stor kapacitet vilket möjliggör både förbättrade marginaler och ökad produktionsflexibilitet", säger Richard Hertvig som är Lohilo Foods vd.

Förändringen innebär att bolagets fabrik i Växjö med sju heltidsanställda avvecklas under andra kvartalet 2022. Uppsägningarna är i tillägg till de personalminskningar om cirka 20 tjänster som tidigare kommunicerats.

Engångskostnader i samband med nedstängningen uppgår till cirka 5 miljoner kronor och kommer att reserveras för i bokslutet 2021. Flytten kommer därmed att ge positiv resultateffekt redan under 2022, men full effekt väntas uppnås först under 2024. Resultateffekten på årsbasis bedöms uppgå till cirka 3,5 miljoner kronor när full effekt uppnåtts och med nuvarande volymer. Bolagets produktutveckling kommer fortsatt drivas av Lohilo Foods, med säte i Växjö.

Lohilos problem har skett mot bakgrund av en satsning inledd 2020 som visade sig baserad på ett tillväxtmål som inte uppnåddes. Målet för 2022 är att vända resultatet och skapa lönsamhet i koncernen genom ökat försäljningsfokus, bibehållen eller förbättrad marginal samt minskade kostnader, uppgav Richard Hertvig i den senaste delårsrapporten, som avsåg det tredje kvartalet 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.113