23948sdkhjf

Handeln mer utsatt för brott under 2021

Den dystra utvecklingen med brott i butik fortsatte under 2021, det visar Svensk Handels sammanställning i Trygghetsbarometern.

Under 2020 varierade brottsligheten i butik under året men under 2021 låg nivån på en stabil, men högre nivå än för föregående år.

Främst har stölder i butik ökat men även hotfullt beteende från besökare eller kund.

–Tyvärr ser vi att handlares utsatthet för brott snudd på normaliserats. Allt för många butiker runt om i landet drabbas dagligen av stölder, hot eller våld. Ser man till hur många som faktiskt väljer att anmäla är det uppenbart att det finns en uppgivenhet, att det i princip inte är värt mödan – fallen läggs ned ändå, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel i en kommentar.

Enligt rapporten har mer än varje tredje butik (37 procent) drabbats av stölder den senaste veckan vilket är en ökning från 32 procent år 2020. Värst drabbade är butiker i Stockholm, Örebro och Södermanlands län.

Hotfullt beteende från besökare var något som 22 procent av butikerna utsatts för den senaste månaden, vilket var en uppgång från föregående års 19 procen.t Här var det Västmanlands, Stockholms och Bleking län som stack ut.

Svensk Handels Säkerhetsindex är ett sammanfattande mått på handlares totala brottsutsatthet under den senaste månaden. 2021 års index är 45 procent vilket är en ökning jämfört med föregående år, då index var 41 procen. Detta är den högsta nivån som uppmätts sedan mätningarna började 2018.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109