23948sdkhjf

Kronfågel fortsätter skålla fåglar levande – vite hotar

Länsstyrelsen kräver böter – men Kronfågel vill inte betala.

Förra året avslöjade Aftonbladet att kycklingar skållades levande i Kronfågels produktion. Ett avslöjande som ledde till att Kronfågels vd Mats Hedlund fick avgå samt att Scandi Standards aktie rasade på börsen med över 40 procent.

Scandi Standard har sedan dess vidtagit en rad åtgärder för att minska förekomsten av skållade levande kycklingar. Men trots åtgärderna har Livsmedelsverket skrivit 25 rapporter om kycklingar som inte stuckits korrekts sedan juli förra året, det rapporterar Aftonbladet.

Länsstyrelsen kräver därför att Kronfågel ska betala 10 000 kronor i böter för varje ostucken kyckling i böter. Det ärendet ligger hos Förvaltningsrätten. Kronfågel anser att det inte borde åläggas böter då de kycklingar som skållas levande är medvetslösa och saknar förmåga till känsel. Enligt Kronfågel är det omöjligt att uppnå 100 procent ostuckna fåglar även om det är målsättningen.

– Förra året hade vi 210 ostuckna kycklingar av 55 miljoner. Vi har gjort flera åtgärder för att få ner siffrorna ytterligare och i år har vi inte haft en enda ostucken kyckling. Av de senaste åtta miljoner kycklingarna som slaktats har ingen varit ostucken, skriver Kronfågel i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt vikarierande länsveterinär Marie Nykvist finns det fortfarande problem på Kronfågel men att problemen minskat sedan i somras och att det inte är tillräckligt för att stoppa slakten.

– Vår uppgift är att se till att de följer djurskyddslagstiftningen. Eftersom problemet minskar så pass kraftigt så har vi inte anledning nu att stoppa slakten, säger hon till Aftonbladet.

Nu är det upp till Förvaltningsrätten att inom kort ta beslut om Kronfågel ska betala vite för de skållade kycklingarna.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109