23948sdkhjf

Svensk Dagligvaruhandel: ”Ingen direkt påverkan på varuflödet”

Under morgonen inledde Ryssland sin invasion av Ukraina. Svensk Dagligvaruhandel ser i dagsläget ingen direkt påverkan på varuflödet.

Under morgonen skedde det som många fruktat när Ryssland inledde sin militära invasion av Ukraina.

Statsminister Magdalena Andersson har under förmiddagen hållit presskonferens och konstaterade bland annat att situationen:

Får konsekvenser för Europas länder och så även för Sverige”.

Regeringen följer situationen noga och kommer att fatta beslut om säkerhetspolitiken kräver det. Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig för Svensk Dagligvaruhandel berättar att de i dagsläget inte ser någon direkt påverkan på varuflödet i det korta perspektivet.

Sedan är det några faktorer som kan komma att påverka lite längre fram, exempelvis sanktioner, men innan vi vet vad sanktionspaketen innehåller är det svårt att veta vad det kommer att få för konsekvenser, säger han.

Ukraina är också en stor exportör av diverse livsmedel, bland annat raps, korn, vete, majs och solrosolja.

Kan det påverka på något sätt?

Ukraina är en stor exportör av vissa råvaror men vi ser inte att det påverkar våra medlemmar i det korta perspektivet men det kan eventuellt få en påverkan länge fram. Vi får följa händelseutvecklingen och kan inte spekulera i effekterna just nu.

Svenskarna känner nog väl till hur el- och drivmedelspriser både för företag och privatpersoner kan påverkas av makropolitik vid det här laget. Samtidigt är EU till stor del beroende av import av rysk gas vilket är en stor orsak till de prisökningar vi redan sett.

Hur tror du ytterligare prishöjningar kan påverka?

Energi- och drivmedelspriser påverkar våra företag på samma sätt som det påverkar stora delar av näringslivet. Men det är för tidigt i att spekulera i det, säger Martin Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094