23948sdkhjf

Butikerna hjälper på olika sätt

Allt fler initiativ tas inom dagligvaruhandeln för att samla in pengar till Ukraina.

En av de enskilda butikerna som tagit ett eget initiativ är Ica Maxi Sundsvall som har beslutat att skänka 5 procent av onsdagens försäljning till Röda Korset. Det berättar handlaren Tomas Emanuelz för Fri Köpenskap och hänvisar till ett inlägg man gjort på sociala medier.

Stockholmsbaserade Sabisgruppen har gett bidrag till Rädda Barnens insatser i Ukraina, säger vd Madeleine Brehmer.

Axfood har som koncern skänkt drygt 1,2 miljoner kronor till UNHCR och Hemköpskedjan har samlat in 100 000 kronor till SOS Barnbyar till förmån för de ukrainska barnen.

På Coop Sverige startades en katastrofinsamling för Ukraina förra veckan. Insamlingen sker i samarbete med Unicef, där samtliga 3,7 miljoner av Coops medlemmar har möjlighet att omvandla sina medlemspoäng till bistånd i Ukraina. 

Matsmart startar sin interna insamling till UNHCR ikväll, tisdag, på alla sina fyra marknader. Alla anställda som donerar matchas av bolaget. 

Just nu gör vi inget mer, bland annat mot bakgrund av att lägren i exempelvis Polen inte verkar kunna hantera fler donationer av mat just nu. Men vi följer läget och det kan bli aktuellt med ytterligare insatser senare, säger Thofelt Lindström, head of communications and sustainability.

Ica vill också vara med och bidra. Icagruppen och Ica-handlarnas Förbund donerar genom Ica Stiftelsen 10 miljoner kronor, som är öronmärkta för Röda Korsets humanitära arbete för människor i Ukraina och på flykt från Ukraina.  

 Vi är förfärade över kriget i Ukraina och det känns helt självklart att hjälpa människorna i Ukraina under en mycket svår kris. Vi, tillsammans med Sveriges Ica-handlare, vill precis som många andra svenska företag stötta på alla sätt vi kan, säger Icagruppens koncernchef Per Strömberg i ett uttalande.  

I Gamleby, skriver Västerviks-Tidningen, ökar engagemanget för att samla in pengar. Rädda barnens ordförande i Gamlebykretsen, Inger Forslind, berättar för tidningen att man samlar in pengar bland annat med bössor på Ica i Gamleby. Där riktar man hjälpen direkt till det ukrainska folket.

– Vi har ändrat gördlarna som sitter runt bössorna, så man ser att pengarna går dit, säger Inger Forslind.

Artikeln uppdaterad med Icas donation samt Sabis uttalande 2022-03-02.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094