23948sdkhjf

Samgåendet slutfört – Axfood ny storägare i Mathem

Den strategiska affären är nu helt i hamn. Axfood blir storägare i Mathem samtidigt som Mathem förvärvar Mat.se.

Det var den 14 december som det stod klart att Axfood och Mathem tagit ett stort kliv i famnen på varandra. Parterna meddelade då att Axfood säljer Mat.se mot betalning i aktier i Mathem. Axfood betalar 688 miljoner kronor för en ägarandel på 16,5 procent och blir näst största ägare efter Kinnevik. Axfoods dotterbolag Dagab tecknade samtidigt ett sjuårigt leverans- och samarbetsavtal med Mathem avseende inköp, sortiment och logistik.

I början av februari godkändes affären av Konkurrensverket och i dag slutfördes transaktionen. 

– När Mat.se och Mathem nu slås samman skapas förutsättningar för ett än mer konkurrenskraftigt kunderbjudande inom renodlade hemleveranser. Axfood går också in i en ny spännande fas som delägare i Mathem, och med ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal mellan Dagab och Mathem. Samtidigt fortsätter vi utveckla och stärka Willys och Hemköps omnikanalerbjudande, där kombinationen av fysiska butiker och e-handel, med såväl hemleverans som upphämtning i butik, samverkar och kan bidra till fortsatt tillväxt, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow.

Axfood kommer att redovisa ägarandelen i Mathem som ett finansiellt instrument i balansräkningen. Transaktionen leder till en realisationsvinst för Axfood som preliminärt uppgår till cirka 200 miljoner kronor, vilken kommer redovisas som en jämförelsestörande post i Dagab under det första kvartalet 2022.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109