23948sdkhjf

Razzia hos Ica-handlarnas Förbund – misstankar om grova insiderbrott

Husrannsakan även hos privatpersoner i jakt på bevis för informationsläckage.

Polisen har under tisdagen gjort en razzia på Ica-handlarnas Förbunds huvudkontor i Solna. Detta efter misstankar om grova insiderbrott när Ica-handlarnas Förbund förberedde ett utköpsbud på Ica under hösten 2021. Det rapporterar Dagens Industri och hänvisar till källor med insyn.

Uppgifterna bekräftas av Ekobrottsbrottsmyndighetens kammaråklagare Jonas Myrdal som också uppger för Dagens Industri att husrannsakan skett hos ett mindre antal privatpersoner. Enligt Myrdal har utredningen gett stöd till spekulationerna om att budet föregicks av vad han beskriver som omfattande informationsläckage. 

Även Eva Burén, kommunikationschef på Ica-handlarnas Förbund, bekräftar för DI.

Vi har haft besök här från Ekobrottsbrottsmyndigheten. De har bett om att få ut material, säger hon.

Det var i november som Ica-handlarnas Förbund och AMF genom budbolaget Murgröna Holding la ett bud på hela Icagruppen om att förvärva samtliga aktier för 534 kronor kontant per aktie. I december fattade styrelsen för Icagruppen det formella beslutet om att ansöka om avnotering från Nasdaq Stockholm och den 13 januari var den sista dagen som aktien nominellt handlades på Stockholmsbörsen.

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund, kommenterade i november det eventuella informationsläckaget. ”Hoppas att det utreds på ett bra sätt”, sa Blomberg till DI och såg då inte några särskilda skäl att misstänka att det kommer från handlarledet.

Av de två parterna som gjorde utköpet riktar Ekobrottsmyndigheten in sig på Ica. Det finns inga uppgifter om tillslag eller brottsmisstankar mot pensionsjätten AMF.

Artikeln är en del av vårt tema Insiderhärvan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095