23948sdkhjf

Resultatlyftet för KF – föreslår utdelning

KF-koncernens omsättning sjönk något under 2021, till 38,3 miljarder kronor, men resultatet rusade ordentligt, från -186 miljoner kronor 2020 till ett plusresultat på 418 miljoner förra året.

Det gör att KF:s styrelse föreslår en utdelning på 1 procent av insatskapitalet till alla föreningar, totalt 14,8 miljoner kronor.

– Det är första gången på tio år som KF gör en utdelning på insatskapitalet och det är självklart väldigt roligt att vi kan göra det nu. Totalt blir det 14,8 miljoner kronor som delas ut till de 28 konsumentföreningarna i Sverige, säger Leif Linde, arbetande styrelseordförande i KF.

Det kraftiga minusresultatet under 2020 berodde enligt årsredovisningen till största delen på strukturkostnader.

Under genomförde KF en ny stor strukturförändring som gick ut på att all butiksverksamhet ska ägas och drivas av konsumentföreningar och att samhandeln ska drivas av KF-koncernen via dotterbolaget Coop Sverige AB.

– I och med denna förändring får KF tydligare fokus på den gemensamma verksamheten och större möjligheter att gemensamt utveckla bland annat priser, hållbarhet, logistik och digitalisering. Utöver förändrade ägarstrukturer inom koncernen, har cirka 900 000 medlemmar som var direktanslutna till KF fått sitt medlemskap i den förening där man är folkbokförd. Jag är övertygad om att dessa åtgärder kommer stärka såväl medlemmarnas möjligheter till delaktighet och påverkan som kooperationens roll framåt och därmed bidra till utveckling av affären, säger Leif Linde.

Den vikande nettoomsättningen under 2021 beror i huvudsak på ändrade konsumtionsmönster till följd av pandemin, skriver förbundet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.531