23948sdkhjf

HD-domare snattade julskinka hos Coop

Ett justitieråd i Högsta domstolen döms för snatterier i en Coop-butik.

Åklagare Per Nichols har utfärdat ett strafföreläggande mot det justitieråd som vid två olika tillfällen stulit mat i en Coop-butik.

Bland bevisen finns en övervakningsfilm där hon lägger ned varor i en väska och går ut utan att betala, skriver Dagens juridik.

Du vet inte vem du har med att göra, jag är domare i Högsta domstolen, ska hon ha sagt när butikskontrollanten ertappade henne.

De två stölderna ska enligt förundersökningen ha ägt rum den 13 respektive 17 december i fjol. Värdet vid den första stölden är okänt men under 1 250 kronor. Vid det andra tillfället rörde det sig om varor för 336 kronor.

En butikskontrollant ska då ha sett hur hon lade ner bland annat köttbullar, julskinka, camembert och prinskorv i en medhavd tygkasse. En annan påse lades sedan över varorna. Därefter ska justitierådet ha gått till kassan och betalat 6 kronor för ett vitkålshuvud.

Jag har jobbat med det här ett tag och det är ett vanligt sätt att stjäla varor på. Tjuvarna brukar göra så, säger butikskontrollanten i förhör.

Efter att ha ertappats ska justitierådet ha föreslagit att lösa det genom att betala för varorna, och hon meddelade att hon dömt många för snatteri och att det enda som händer är att man får böter. Det torde vara lika bra att låta henne betala och slippa undan, menade hon.

Justitierådet erkänner i förhör att hon gått ut ur butiken utan att betala för varorna men förnekar brott och bestrider att hon hade begått handlingen uppsåtligen eftersom hon var stressad till ett möte.

Strafföreläggande har utfärdats och efter att händelserna blivit kända har justitierådet avslutat sin tjänst i Högsta domstolen samt flera andra förtroendeuppdrag, skriver Dagens Juridik.

Justitierådet som har en inkomst på närmare 4 miljoner kronor om året ska nu betala 50 dagsböter á 1 000 kronor.

Artikeln är en del av vårt tema Brottslighet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078