23948sdkhjf

Pricer vinstvarnar – flyttar tillverkning från Asien till Europa

Pricer flaggar för att ökade priser på komponenter, råmaterial och transport har påverkat negativt under första kvartalet 2022.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Pricer kommer att presentera den fullständiga kvartalsrapporten för det första kvartalet 2022 den 26 april 2022. Samtliga siffror i detta pressmeddelande är preliminära och oreviderade.

Pricer har även tidigare haft ett förhöjt kostnadsläge, i kölvattnet av covid-19, men efter Rysslands invasion av Ukraina i februari har de negativa faktorerna tilltagit. Det säger Pricers tillförordnade vd Magnus Larsson till Nyhetsbyrån Direkt.

− Jämfört med för några månader sedan är det framförallt Rysslands invasion av Ukraina som har lett till negativa valutaeffekter. Komponentbristen och de ökade transportkostnaderna ligger kvar eller har ökat i vissa fall, säger han strax.

Pricer räknar nu med att bolagets omsättning första kvartalet 2022 uppgå till omkring 465 miljoner kronor (393) miljoner kronor och rörelseresultatet till omkring -10 miljoner kronor (17,3). I det förväntade rörelseresultatet ingår negativa valutaeffekter om cirka 10 miljoner kronor.

− Jag är glad att vi har den här tillväxten givet läget i världen, men jag vill sälja så mycket som möjligt så jag är aldrig nöjd, säger Magnus Larsson om omsättningstillväxten.

I sammanhanget lyfter han fram att nuvarande läge, där inflationen ökar på nästan alla marknader, har lett till ett ökat intresse för Pricers prisinformationssystem.

− Jag ser ett ökat kundintresse, både från enskilda handlare och från större kedjor. Bara de senaste två månaderna har intresset ökat för att hitta verktyg att snabbare hantera prisökningar, säger han och tillägger: De kunder jag har pratat med är främst i Europa, men även i USA.

I pressmeddelandet uppgav också Pricer att bolaget har intensifierat sina lönsamhetsförbättrande åtgärder, vilket väntas ge effekt under andra halvåret 2022.

− Vi har redan börjat med att flytta tillverkning från Asien till Europa och vi håller på att bygga tillverkning i München. Sedan tittar vi på vad vi kan göra för att dra ned transportkostnaderna och hur vi kan intensifiera de bitarna, säger Magnus Larsson.

Det är ännu för tidigt att säga hur stora besparingar och resultateffekter de ytterligare åtgärder som bolaget tittar på nu kan leda till, enligt Magnus Larsson.

Pricers aktie handlades ned efter vinstvarningen och hade vid 16-tiden sjunkit drygt 9 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.084