23948sdkhjf

Åklagaren: Vi har redan nu ett starkt bevisläge

Kammaråklagare Jonas Myrdal som leder utredningen av insiderhärvan inom Ica har god förhoppning om att kunna väcka åtal under våren. – Vi har redan nu ett starkt bevisläge, säger han.

Utredningen av de misstänkta insiderbrotten är mycket omfattande och tar tid. Åklagaren har vid flera tillfällen begärt omhäktning av de misstänkta som sitter häktade. Några har dock försatts på fri fot.

Några av de huvudmisstänkta kommer att med nuvarande häktningstider sitta häktade en månad, och det kan bli längre.

– Det kan tyckas vara långa häktningstider, men det är en omfattande härva, och det gäller grova brott med högt straffvärde, säger Jonas Myrdal.

Han poängterar att de misstänkta har handlat aktier för stora belopp och gjort stora vinster.

– Det kan mycket väl vara en av de största insiderhärvorna vi har haft i Sverige, säger Jonas Myrdal.

Utredningen fortsätter med förhör av de misstänkta och genomgång av beslagtagna datorer och telefoner.

En lagändring som kan underlätta arbetet är på gång. Det är i dag inte möjligt att använda sms-meddelanden mellan närstående som bevis i brottsutredningar. Flera av de misstänkta i målet har just familjeband med varandra.

Enligt ett nytt lagförslag ska det framöver bli möjligt. Förslaget har utskottsbehandlats i riksdagen och ska behandlas i kammaren den 21 april. Det föreslås gälla från den 1 juni, men också retroaktivt.

– Potentiellt kan det ge större möjligheter, säger Jonas Myrdal.

Han säger att bevisläget är gott och räknar med att kunna väcka åtal under våren. Men han medger också att beviskraven för att leda till fällande domar kan vara höga i den här typen av utredningar.

Alla de misstänkta i målet som är eller har varit häktade, är misstänkta på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Samtliga häktade har också belagts med kontaktrestriktioner, och har inte tillåtelse att kommunicera med omvärlden.

Insiderhärvan började rullas upp den 22 mars när Ekobrottsmyndigheten grep 13 personer med anknytning till Ica och gjorde ett tillslag hos Icahandlarnas förbund.

Misstankarna gäller att de misstänkta i förväg ska ha känt till förbundets kommande utköpsbud på den börsnoterade Icagruppen, som presenterades den 10 november.

Artikeln är en del av vårt tema Insiderhärvan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111