23948sdkhjf

Coops logistiksatsning får landets näst största solcellsanläggning på taket

På Coops stora logistiksatsning i Eskilstuna som just nu är under uppbyggnad kommer taket även prydas av landets näst största takbyggda solcellsanläggning.

– Det är en framtidsinvestering för Coop och vi vill agera så hållbart som möjligt. Vårt eldrivna Coop-tåg kommer att anlända till terminalen med varor flera gånger om dagen och med egen solcellsanläggning kommer vi till stor del kunna driva terminalen med el från solen, säger Örjan Grandin, vd Coop Logistik. 

Solcellsanläggningen kommer att omfatta cirka 14 400 solpaneler på en yta om 38 000 kvadratmeter och den totala installerade effekter motsvarar 6,1 MW.

Solcellerna kommer till stor del att tillverkas i Norge med återvunnen kisel sam kisel från USA och Tyskland. Hela anläggningen kommer att uppföras av det svenska bolaget Soltech energy. Hälften av Coops energibehov vid anläggningen kommer att täckas av solcellsanläggningen och den andra hälften kommer att köpas in.

Coops bygge i Eskilstuna påbörjades 2020 och beräknas vara klart sommaren 2024. Solcellsanläggningen beräknas vara färdig i början av 2023.

Postnord bygger just nu landets största solcellsanläggning som när den är klar kommer att ha en effekt motsvarande 6,5 MW.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11