23948sdkhjf

Coopbutik anmäls för ensamarbete

Den utdragna tvisten om arbetsmiljön på en Coopbutik i Stockholm har nu hamnat på Arbetsmiljöverkets bord.

Fackförbundet Handels strider med Coop om huruvida det förekommer ensamarbete i en butik i Stockholm. Nu har tvisten lett fram till en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi kommer inte vidare. Vi har konstaterat att ensamarbete förekommer och vill därför att en riskanalys görs och åtgärder vidtas. Men arbetsgivaren hävdar att det inte förekommer något ensamarbete. Därför har vi lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Mariana Arntsen, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handels i Stockholm, till tidningen Handelsnytt.

Facket har tidigare anklagat Coop för att utsätta personalen i den aktuella butiken för livsfara och la i höstas ett skyddsstopp för att arbetet i butiken ansågs vara för farligt att utföra. 

Handels anser att det i praktiken är fråga om ensamarbete, eftersom de anställda jobbar avskilt från varandra. Dessutom är lagret till porten alltid öppen, vilket enligt facket, innebär en hög risk eftersom obehöriga kan ta sig in.

– Vi ser helst att man planerar om så att ensamarbete inte förekommer. Men vi kan inte förbjuda ensamarbete. Däremot måste en riskbedömning vid ensamarbete göras. Just nu känns det som en brant uppförsbacke som inte tar slut. Men vi hoppas på en bra dialog med arbetsgivaren framöver, säger Mariana Arntsen.

Coop vill inte kommentera anmälan, men har till Arbetsmiljöverket framfört att arbetet på lagret tar max 20 minuter och att de anställda kan nå varandra genom en whatsup-chattgrupp och att walkie talkies har köpts in. Coop säger också att en riskanalys för att säkerställa att ensamarbete inte förekommer ska göras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078