23948sdkhjf

Matpriskollen: Allt större skillnad mellan ordinarie- och extrapriser

I veckans granskning av kedjornas kampanjer ser Ulf Mazur på Matpriskollen effekterna av både ökande priser och större skillnader mellan ordinarie- och extrapris.

Det kan verka lite tjatigt, men som konsument så kommer det bli tufft framöver. Jag tror fortfarande att majoriteten av kunderna inte upplevt problem med att dagligvaror blivit dyrare. Många börjar reagera och på fikarasten hörs kommentarer som: ”Veckoinköpet blev dyrare”, ”Brukar få mer för pengarna”, ”Såg att mjölken kostar 18,90”, ”Hörde att kaffet kostar 1,25 per kopp nu”, och så vidare. Men 80 procent av dem har nog inte behövt vidta några större åtgärder för att spara ännu.

Sammantaget med andra höjningar av räntor, hyror, drivmedel och värme med mera, kommer den absoluta majoriteten av svenskar att behöva skära ner på någonting framöver. Men vad? Och hur kan jag få mer för samma pengar?

Jag ser ett stort ökat intresse för vår Matpriskollenapp, med 23 procent fler användare senaste månaden. Appen listar alla Sveriges butikers veckoerbjudanden som normalt skicka ut som pappers-dr.

Varför används den? För att prisskillnaden mellan ordinariepris och extrapriserna är så stor. Under veckan kostade ett kilo kycklingfilé på Stora Coop upp till 139 kronor kilot, samtidigt som City Gross erbjöd samma produkt för 69,90. Halva priset. Två paket ger nästan 150 kronors skillnad

Fortsätt att jämföra och du har snabbt sparat många hundra den här veckan. Ökat fokus på extrapriserna är en tydlig trend när priserna ökar. Jag återkommer till de andra trenderna kommande veckor.

Varför kommer jag att tänka på Nils Erik Johansson, som var vd för Hemköp under många år och förutom extremt branschkunnig. Hanb tog bort alla extrapriser och sänkte istället ordinariepriserna på alla Hemköpbutiker. Men det var 20 år sedan. Är tiden mogen igen?

KEDJA Mest tillagda erbjudandet till  Matpriskollens  inköpslista v 18 2022
City Gross Banan, eko; 14,95/kg Ekologiskt Ecuador; Max 3 kg/hushåll
Coop Gurka; 2 för 15,00 Sverige
Stora Coop Ägg, 24-p; 34,90/frp  Sverige
Hemköp Tomat Cocktail- på kvist i ask; 25,00/frp
Ica Kvantum Gurka; 2 för 15,00 Sverige
Ica Maxi Coca-cola, Fanta, Sprite 1,5 liter; 10,00/frp, Max 3 köp/hushåll
Ica Nära Sparris, grön i knippe; 20,00/frp  Italien/Spanien/Ungern
Ica Supermarket Lithells Falukorv; 15,00/frp Gluten-,Laktosfritt Sverige; Max 1 köp/hushåll
Lidl Cottage cheese; 14,90/frp Sverige; Max 3 köp/hh
Willys Garant Ägg Hushålls-, 15-p; 19,90/frp  Sverige; Max 3 köp/hushåll. 
Willys Hemma Garant Ägg Hushålls-, 15-p; 19,90/frp  Sverige; Max 3 köp/hushåll. 
ÖoB Lambi Toalettpapper, 12-p; 35,00/frp Svanenmärkt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094