23948sdkhjf

Livsmedelsverket ska samordna beredskapen för hela livsmedelskedjan

Blir sektorsansvarig myndighet i hela livsmedelssektorn.

Regeringen har beslutat att Livsmedelsverket blir så kallad sektorsansvarig myndighet som ska driva på beredskapsarbetet i hela livsmedelssektorn, från primärproduktion till handel.

Inom sektorsansvaret ingår även avlopps- och avfallsfrågor och därför kopplas även Naturvårdsverket och länsstyrelserna in i arbete.

– Vi är stolta över förtroendet att bli sektorsansvarig myndighet för livsmedels- och dricksvattenförsörjning. Det är ett stort och viktigt arbete och vi ser fram emot att fortsätta driva det tillsammans med andra. Vi hälsar särskilt Naturvårdverket och länsstyrelserna välkomna in i sektorn, säger Annica Sohlström, generaldirektör för Livsmedelsverket i en kommentar.

Uppbyggandet av livsmedels- och dricksvattenberedskapen kommer enligt Livsmedelsverket att fortsatt kräva ett aktivt samarbete med både myndigheter och näringslivet.

– Vi har ett bra samarbete och etablerade nätverk och forum med branschen. Nu hoppas vi kunna ta det ett steg till, både inom ramen för sektorsansvaret och i de särskilda uppdrag och utredningar som pågår, säger Annica Sohlström.

Sektorn omfattar samhällsfunktionerna primärproduktion av livsmedel och djurfoder, tillverkning, distribution och försäljning av livsmedel, tillagning i storkök av livsmedel, säkra livsmedel inklusive dricksvatten, smittskydd och säker destruktion, djurens hälso- och sjukvård, dricksvattenförsörjning, avlopp samt avfallshantering.

Livsmedelsverket blir sektorsansvarig myndighet från och med 1 oktober 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Eurocash vd om nya butiken och det ännu mer nischade konceptet
Förstagångshandlare till Ica Kärnan
Kenneth Bengtsson blir ordförande på Ljusgårda
Ännu en Hemköpsbutik har fått ett lyft – med upphämtningskåp
Här planeras butik i Helsingborg
Butikerna som gör säljsuccé på Facebook
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.125