23948sdkhjf

Axfood, Coop och Ica stödjer stor fiskodling

Re:ocean ska odla 10 000 ton fisk i Säffle

Re:ocean heter bolaget som planerar att bygga en enorm landbaserad laxodling i Säffle och som just nu är i processen att ta in hela 2,3 miljarder i ny investeringar. 

År 2025 ska de första fiskarna hamna i butik och 2026 är planen att anläggningen ska producera 10 000 ton årligen vilket enligt Re:ocean motsvarar nästan 20 procent av den svenska laxkonsumtionen.

– Detta är den första storskaliga satsningen på odling av lax i Sverige, som stöper om mat-Sverige. Det är mycket glädjande att vi redan 2025 kommer kunna servera en välsmakande och landodlad lax från Säffle, och till 2026 ska vi vara uppe i full produktion, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande för Re:ocean i en kommentar.

Anläggningen kommer att använda sig av ett recirkulerande akvakultursystem där laxen odlas i 88 bassänger där vattnet cirkulerar, renas, och återanvänds i ett slutet kretslopp.

– Genom att äga hela processen från uppfödning av lax till förädling och förpackning på samma plats, säkrar vi tillgången till färsk lax i Sverige och förändrar sättet vi producerar fisk – i grunden. Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen, såväl för vår egen hälsa som för vår miljö. Vi vill låta haven vila och bygger därför vårt eget hav, säger Morten Malle, vd för Re:ocean.

Den nya anläggningen backas bland annat av de tre stora dagligvarujättarna.

– Vi vill bidra till att ett mer hållbart och cirkulärt mat-Sverige. Det här är ett viktigt initiativ för att stärka fokus på hållbart fiske och för att kunna erbjuda våra kunder ett större utbud av prisvärd, bra och hållbar fisk i butikerna framåt, säger Klas Balkow, vd för Axfood, i en kommentar.

– Ica har under lång tid satsat på hållbar och svensk livsmedelsproduktion. Re:oceans satsning ligger helt rätt i tiden och är ett steg i rätt riktning för stärkt svensk självförsörjning, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

Även Coop anser att den stora satsningen är viktig för den svenska försärjningen av fisk.

– Det är viktigt att vi säkerställer tillgången på fisk för våra konsumenter. Vi tror på detta mer hållbara sätt att föda upp den så populära laxen, säger Marie Nygren, vd för Coop Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De leder Facebookförsäljningen
Här vill City Gross etablera sig i Karlstad
Här öppnar CBS sin tredje Coop Mini
Ny vd på Urban Deli
Avslöjar: Så bygger Coop om sin e-handel: ”Vi väljer att gå en annan väg”
Så mycket ökar gränshandeln – närmar sig ”normala” nivåer
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.156