23948sdkhjf

Tillväxt i dagligvaruhandeln beror endast på inflationen

Kraftigt ökade livsmedelspriser har lett till en negativ försäljningsutveckling.

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade i maj med 4 procent jämfört med samma period förra året enligt Dagligvaruindex från Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningsökningen beror dock helt på att prisökningarna på livsmedel nu börjat nå handeln. Enligt SCBs senaste konsumentprisindex för maj uppgick ökningarna i pris på livsmedel och alkoholfria drycker till 8,8 procent vilket gör att försäljningsutvecklingen för dagligvaruhandeln efter prisjusteringar hamnar på -4,8 procent.

– Prisutvecklingen på livsmedel fortsätter att vara hög. En prisutveckling för livsmedel på den här nivån har inte uppmätts på över 30 år. Det ger effekt även i konsumentled då dagligvaruhandeln nu möter konsumenter med en minskad köpkraft, inte enbart på grund av högre matpriser utan även på grund av högre boräntor och energipriser, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel i en kommentar.

Liksom tidigare månad så ökade försäljningen i butik samtidigt som e-handeln minskade. I maj ökade försäljningen i fysiska butiker med 6,1 procent samtidigt som e-handeln minskade med 26,8 procent.

Hemleverans minskade med 16,8 procent och upphämtning i butik med 36,3 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i maj till 4,5 procent, vilket är samma nivå som föregående månad.

Kalendereffekten för maj beräknas uppgå till 0,2 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158