23948sdkhjf

Producenternas kostnader i maj de största på 30 år

Ökade med 23 procent enligt ny statistik.

Enligt nya siffror från SCB:s producentprisindex uppgick de svenska livsmedelsproducenternas kostnadsökningar under maj månad till 23 procent (årstakt). Det är den högsta noteringen sedan mätningarna började 1991. Snittet sedan 1992 har legat på cirka två procent.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har nyligen återigen uttryckt oro inför de höga producentpriserna vilka de menar inte ännu slagit igenom i handeln. De senaste PPI-siffrorna bekräftar den bilden, menar organisationen.

– Vi har i drygt ett års tid i konjunkturbrev och debattartiklar varnat för den extrema kostnadskris som våra medlemsföretag har drabbats av. Branschen är van vid att hantera stora kostnadsförändringar på råvara, men vi har aldrig i modern tid sett två- till tresiffriga kostnadsökningar på allt annat som också krävs för att producera mat och dryck. Det här är en exempellös situation och den kräver snabba åtgärder, inte minst från dagligvaruhandelns och Systembolagets sida, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11