23948sdkhjf

9 av 10 handlare accepterar kontanter

Det finns en framtidstro för kontant betalning bland handlarna och störst är den inom dagligvaruhandeln.

Handlarna tror på kontanter som betalmedel även i framtiden, trots att allt färre konsumenter väljer kontanter som betalmedel. Det visar den nya rapporten “Acceptans av kontanter som betalmedel” från Svensk Handel.  

Totalt svarar 88 procent av handlarna att de accepterar kontanter.  

Årets undersökning visar att möjligheten till att betala kontant fortsatt är viktigt för stora konsumentgrupper. Handeln ska finnas tillgänglig för alla, och tar därför ansvar för att hantera kontanter när kontanthanteringen på andra håll monteras ned, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel, i en kommentar.

Andelen som tar emot kontanter är högst, 93 procent, inom dagligvaruhandeln. Inom sällanköpshandeln är andelen 83 procent. Det är dock en minskning inom dagligvaruhandeln med 2 procent och inom sällanköp med 5 procent sedan 2020. 

En majoritet av de tillfrågade förespråkar en mix av betallösningar där kontanter ingår. 

Endast 8 procent av handlarna tror att de kommer sluta med kontanter fram till 2025, och 16 procent under 2026 eller senare. 

Fjolårets siffror i samma undersökning visade att 7 procent trodde att de kommer sluta acceptera kontanter innan 2025 och 18 procent 2025 eller senare. 

Drygt sju av tio av de tillfrågade tror inte att butiker kommer att sluta ta emot kontanter. 

I rapporten har 300 handlare tillfrågats, hälften inom sällanköp och hälften inom dagligvaruhandeln.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.097