23948sdkhjf

Elpriset tvingar bageri att stänga: ”Leve landsbygden och tack regeringen”

Södviks bageri & servicehandel tvingas stänga för andra gången på grund av elpriserna. "Vi kan inte betala en elräkning på 40 000 kronor".

Politiska beslut har sett till att södra Sverige har effektbrist när vinden inte blåser. I Norra Sverige finns vattenkraft och i södra Sverige har en betydande del av den planerbara produktionen i form av kärnkraft lagts ned.

Nu räcker stundtals den planerbara energin inte till i södra Sverige, så kallad effektbrist, och elområde 3 och 4 importerar därför kontinentens elpriser medan norra Sverige ofta betalar en tiondel av priserna, tack vare vattenkraften.

Redan i januari i år tvingades Södvik bageri & servicehandel, beläget på Öland i elområde 4, stänga tillfälligt på grund av de skenande elpriserna. Kriget i Ukraina har knappast lindrat oron efter att Ryssland dragit ned på de gasleveranser som Europa gjort sig beroende av när det gäller den icke väderberoende energin.

Med nya elprisrekord tvingades bageriet nyligen att åter stänga.

På grund av horribla elpriser tvingas vi att stänga igen bageriet för säsongen. Vi håller öppet till och med söndag den 14/8, sedan blir det ytterligare ett hus som står igenklappat. Leve landsbygden och tack regeringen”, står det att läsa på bageriets Facebook-sida.

Det går inte. Vi kan inte betala en elräkning på 40 000 kronor. Vi måste kunna betala ut löner också. Nu stänger jag för kudnernas skull också. En snabb kalkyl visar att en kanelbulle skulle kosta 125 kronor om det skulle löna sig, säger ägaren Ulf Granholm till Barometern.

En annan bagare som riskerar nedläggning på grund av elpriserna är Joel Lindqvist som driver det populära bageriet Mat- och chokladstudion i Malmö.

Jag är orolig för egen del men även för branschens del för hur det ska gå under hösten och vintern, säger han till Tidningen Näringslivet.

Överlag har priserna under sommaren åter skjutit iväg och i mitten av augusti slogs nytt rekord i södra Sverige. Det var en dag då vindkraften inte levererade.

Vi hade 447 öre per kilowatt i södra Sverige, i elområde 1 hade man nästan en hundradel av det priset. Jag gläder mig för de bagerier som ligger där, men för mig är det bisarrt att vi inte kan lösa det på ett smart sätt, säger Joel Lindqvist.

Han har räknat på elkostnanderna under dagen. Att starta bakugnen och baka bröden kostade 500 kronor. För att värma vattnet till diskmaskinen fick han betala 700 kronor och för att koka kaffe 150 kronor.

Om vi snålar en sådan dag får vi en räkning på 3 000 kronor i el för en dag. Det blir 93 000 kronor för hela månaden om man räknar på de prisnivåerna. Vi hade en elkostnad på 7 000 kronor för hela augusti förra året, säger han.

Sedan uträkningen har elprisrekordet slagits igen med 569 öre per kilowattimme och Joel Lindqvist är oroad för personalneddragningar och i värsta fall konkurs.

Kristänket har börjat. Jag lägger upp en buffert för elräkningen vilket man aldrig trodde att man skulle behöva göra. Om det här fortsätter, och spannmålet går upp ännu mer, och det inte blir några lättnader samtidigt som elpriserna fortsätter upp, så behöver vi i första hand dra ned på personalen. I värsta fall har vi inte råd att betala våra elräkningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ica Kvantum-butik byggs om till Maxi: ”Viktig marknad”
Stora Coop i Svedala öppnar på alla hjärtans dag
Handelsanställda i Finland går ut i strejk efter strandade förhandlingar
Inflationen åt upp 2022 – men ingen krympflation
Coop Träkvista stänger – ersätts med obemannad Mini i två år
Icas koncern-chef: ”Vi behöver ha prisvärda alternativ i alla våra butiker”
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.125