23948sdkhjf

Marie Nygren svarar: Coop ska bidra till förändring

Food & Friends grundare Lennart Wallander skrev ett öppet brev till de stora kedjornas vd:ar om deras ansvar för att få kunderna att välja växbaserat. Idén om att samlokalisera protein är intressant, svarar Coop Sveriges vd Marie Nygren.

Hej Lennart

Det är en viktig fråga du lyfter; hur kan handeln bidra till minskad klimatbelastning. Sommarens värme och brist på regn är alarmerade tecken på att klimatkrisen pågår. För Coop är klimatfrågan högst relevant och närvarande.

Under 2020/2021 gjorde vi en djup analys av våra klimatutsläpp; från produktion av varor till transport till försäljning. Det blev uppenbart att Coops klimatpåverkan främst kommer från maten vi säljer.

Jag är enig med dig; för att minska klimatutsläppen från livsmedelskedjan så behöver vi äta annorlunda. Vi behöver äta mer frukt och grönt och större andel växtbaserad kost. Coop ska bidra till denna förändring och inspirera våra kunder till nya val. För oss går ett mer hållbart sätt att äta hand i hand med ett hälsosamt sätt att äta. Klimatsmart mat är ofta bra för hälsan.

Coop vill uppmuntra till mer hållbara och hälsosamma val. I våra butiker ligger avdelningen för frukt och grönt först. Vi gör det för att frukt och grönt ska vara bas i handlingen, inte ett komplement. Vi har i flera år låtit producenter av vegetariska protein få testa sina produkter i våra butiker när de etablerar sig. Vi inspirerar med nya recept i vår medlemstidning och på webben.

Idén om att samlokalisera protein i butik är intressant. Men inte enkel. Det är för kunden skull som butikerna är upplagda som de är. Vi vill att kunden ska ha en smidig köpupplevelse och enkelt hitta det den behöver.

Vi kan se tillbaka på när det glutenfria sortimentet tog fart för 20 år sedan. Då önskade kunderna först ha det utspritt. Det visade sig dock svårt för kunderna att överblicka när det kom nyheter och utbudet förbättrats. Därför är glutenfritt idag samlat på en plats i butiken.

Samtidigt är en sanning inte alltid är sann över tid. Vi kommer behöva tänka nytt för att vi ska äta gott, hälsosamt och med låg klimatbelastning. Idén om att samlokalisera proteiner kan vara en väg framåt. Jag ses gärna för att prata vidare om den här idén.

Med vänlig hälsning

Marie Nygren, vd Coop Sverige

Artikeln är en del av vårt tema Debatt.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125