23948sdkhjf

Ingen återhämtning i gränshandeln 2021

Nu finns det svart på vitt att 2021 var ett förlorat år för den svenska gränshandeln. Sedan de största gränshandelskommunerna tappat 42 procent av sin totala handelsomsättning under 2020, stod utvecklingen i princip still under 2021.

Det framgår av HUI Researchs årliga rapport Detaljhandelns utveckling i Sveriges län och kommuner.

Starkast tapp under pandemin hade Strömstad, som förlorat 67 procent av försäljningen mellan 2019 och 2021 vilket motsvarar mer än 6 miljarder kronor.

Året före pandemin, 2019, spenderade norrmännen 27,9 kronor i svensk detaljhandel. Det motsvarar 4 procent av Sveriges hela detaljhandel.

Av gränshandelskommunerna var det fjällturismkommunerna Härjedalen och Åre som hade de starkaste utvecklingstalen under 2021, med 9 respektive 10 procents tillväxt, men de är långt från tillbaka på nivåerna från före pandemin.

Som Fri Köpenskap tidigare visat, bland annat genom siffror från norska SSB, har dock gränshandeln i år uppvisat en kraftig tillväxt igen, även om det är oklart om helårssiffrorna når upp till nivåerna från 2019.

Per Andersson, senioranalytiker på HUI var dock optimistisk när rapporten presenterades.

– Strömstad kommer att vara årets raketkommun när vi gör nästa års rapport, sade han.

Av rapporten framgår också att den fysiska detaljhandelsförsäljningen i Sverige uppgick till 718 miljarder år 2021, en tillväxt på 3,2 procent jämfört med 2020. Dagligvaruhandeln växte med 1,4 procent och sällanköpsvaruhandeln med 5,2 procent. Dagligvaruhandeln omsatte 381 miljarder och sällanköpsvaruhandeln 337 miljarder.

Stockholm stod för 18 procent av rikets tillväxt under 2021. Tillväxten uppgick till 5,5 procent i Stockholm, medan Göteborg och Malmö fick något svagare utveckling. Stockholm var den enda av storstäderna som hade negativ utveckling föregående år.

Starkast tillväxt under 2021 bland kommuner med 40 000 eller fler invånare hade Falkenberg och Sigtuna. I Falkenberg ligger lågprisdestinationen Gekås och i Sigtuna finns Arlanda flygplats, destinationer som drabbats hårt av pandemin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svensk Handel om de rekordhöga lönekraven
Årets medarbetare gör kometkarriär med mjuka mervärden
27-åringens första butik: ”Det är ett stort ansvar”
Ny Willys byggs på samma plats som den nedbrunna butiken
Ica Supermarket varslar när Willys öppnar
Premiär för Ica-filial mitt i skidorten
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.125