23948sdkhjf

Mer lokalt och ekologiskt på butikshyllorna med Eko-Portalen

På Eko-Portalen.se presenteras hundratals lokala, ekologiska och Krav-märkta livsmedel som finns tillgängliga för butiker, restauranger och offentliga kök som vill bredda sitt utbud av hållbar mat och dryck.

När branschföreningen Organic Sweden bildades 2015 var det med visionen att skapa en organisation som driver på för ökad försäljning av, och sprider kunskap om, ekologisk mat och dryck. I dagsläget har organisationen närmare 100 medlemmar som representerar hela livsmedelskedjan – från lantbruk och livsmedelsproducenter till dagligvaruhandel och grossistled.

Kolbjörn Örjavik är projektledare för organisationens nya tjänst Eko-Portalen.se – en plattform där inköpare kan hitta ekologiska livsmedel inom alla kategorier.

– Det finns ett växande intresse bland butiker, hotell, restauranger och kaféer att erbjuda hållbara råvaror och produkter som har särskiljande kvalitet och identitet. Eko-Portalen samlar över 600 ekologiska artiklar från en mångfald av producenter som svarar upp mot den trenden, berättar Kolbjörn Örjavik.

Som exempel nämner han den ekologiska osten Wrångebäck från Almnäs Bruk – den första osten i norra Europa med skyddad ursprungsbeteckning. Han lyfter också ekologisk dryck från exempelvis Törst och Smakis som smaksätter med riktiga frukter, växter och bär. Producenter som Bärta, Oh Mungood och Magnihill erbjuder goda växtbaserade alternativ utan onödiga tillsatser och från Gröna Gårdar, Melins, Reko och Korvhantverk finns ekologiskt kött från gårdar med extra god djurvälfärd.  

Enkelt att hitta lokala aktörer

Eko-Portalen.se kan ses som en digital mötesplats som kopplar ihop inköpare och leverantörer. I portalen kan användaren söka produkter utifrån kategori, men också utifrån geografisk plats, och när en intressant produkt dyker upp visas även kontaktuppgifter till företaget bakom.

– Den största fördelen för inköpare är att man kan söka efter och hitta ekologiska producenter i sin egen region. Genom att kombinera lokalt och ekologiskt får man två starka mervärden på en och samma gång, poängterar Kolbjörn Örjavik.

Växande engagemang för den hållbara maten

Det finns ett stort engagemang för hållbarhet bland svenska konsumenter. Enligt Kravs rapport ”Den hållbara maten” från 2021 skulle mer än hälften av svenskarna (56 procent) vilja handla hållbart i större utsträckning. Rapporten visar att ett av hindren för detta är bristen på utbud.

– Att ekoprodukter saknas inom vissa kategorier – vilket många konsumenter upplever – är något Eko-Portalen kan hjälpa till med, säger Kolbjörn Örjavik. Det konsumenterna främst efterfrågar är kvalitet, god djurvälfärd, svenskt ursprung och att maten är odlad utan kemiska bekämpningsmedel. På Eko-Portalen.se finns det gott om produkter och råvaror med den här typen av mervärden!

Organic Sweden och Eko-Portalen

Eko-Portalen.se lanserades 2021 och antalet produkter blir fler hela tiden. Under 2022 fick Organic Sweden medel från Jordbruksverket inom ramen för livsmedelsstrategin för att ytterligare utveckla Eko-Portalen.se.

Namn: Organic Sweden
Grundades: 2015
Adress: Östermalmsgatan 26A, Stockholm
Ägare: Ideell förening
Erbjuder: Organic Sweden är branschorganisationen för alla som vill driva på för ökad produktion och konsumtion av ekologiska och Krav-märkta livsmedel i Sverige. Länk: https://www.organicsweden.se

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079