23948sdkhjf

Fack stämmer Ica för omplacering

En anställd på ett Icalager omplacerades med lägre lön. Omplaceringen förhandlades inte med Handelsfacket som nu stämmer Ica, skriver Handelsnytt.

Förra sommaren fick manen ett mindre kvalificerat jobb på golvet helt utan tjänstemannainslag, som han haft tidigare.

En arbetsgivare får omplacera sina anställda och det är ganska vanligt att det sker inom LO-yrken. Men här har Ica gjort fel, menar Handels som har stämt Ica till Arbetsdomstolen, AD.

– Det som särskilt sticker ut här är att personen får en inkomstförlust av omplaceringen. Han förlorar nästan 10 000 kronor per år, säger Annett Olofsson på LO-TCO rättsskydd till tidningen..

En omplacering som beror på den anställde personligen och som innebär försämringar måste arbetsgivaren ha godtagbara skäl för. I det här fallet tycker inte Handels att Ica har haft tillräckliga skäl för omplaceringen, vilket skulle bryta mot kollektivavtalet.

– Det är vår bestämda uppfattning att Ica har tunt på fötterna i motiveringen till omplaceringen, säger Annett Olofsson.

Rättsfall som detta är ganska ovanliga och kallas för Bastubadare i arbetsrättsvärlden, efter ett vägledande fall i Arbetsdomstolen 1978.

Ica har till den 7 oktober på sig att lämna att svara på stämningsansökan. Först därefter beslutar AD om fallet ska tas upp.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109