23948sdkhjf

Är det dags att dra ut kontakten?

Handeln och industrin har ett gemensamt ansvar att inte i onödan välja kyltekniken när samma kvalitet på varan kan nås genom att välja förpackningar som ger maten lång livslängd, skriver Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij i sin krönika.

Elpriserna rusar i höjden och ser ut att stanna på en nivå som kan bli besvärlig för såväl privatpersoner som företag. Medan det på olika håll i Europa pratas energieffektivisering för att få ned elförbrukningen, är diskussionerna här hemma inriktade på prissänkningar. I alla fall än så länge. 

Dagligvaruhandeln hör till branscherna med ett omfattande elbehov. Det beror på att en stor del av den mat som säljs behöver kylas. För många handlare med dåliga elavtal väntar tuffa tider. I en del fall kan det handla om att butikens överlevnad hotas.

Den nuvarande situationen är extrem eftersom elpriserna har skenat i väg på kort tid. Men elpriserna kan förstås gå ned igen. Över tid kan man dock knappast förvänta sig att det åter blir en lång period av år med låga elpriser eftersom elmarknaden är internationell och priserna är högre i andra länder. Sannolikt följs inte det snabba omslaget från låga elpriser till mycket höga av ett stort prisras.

Åren med låga elpriser har också haft en baksida. De tekniska möjligheterna till energieffektivisering har inte utnyttjats fullt ut. Moderniseringstakten har hämmats av att elen varit billig. Mängden kylda varor har också ökat i matbutikerna. En förklaring är att många konsumenter felaktigt tror att kyld mat håller högre kvalitet än annan mat. Många butiker förvarar också varor som inte behöver vara kylda i kyldiskar.

Industrin väljer även gärna att marknadsföra produkter som kylvaror eftersom det är mer säljande. Handeln och industrin har därför ett gemensamt ansvar att inte i onödan välja kyltekniken när samma kvalitet på varan kan nås genom att välja förpackningar som ger maten lång livslängd.

Det finns även kylar i butiker som leverantörer fått ställa ut. Sannolikt är flera av de här kylarna inte särskilt effektiva och bidrar inte alltid till lönsamhet för butikerna. Ett exempel på kylning som kan vara onödig är kylar till snus. Snus har lång hållbarhet och blir inte dålig utan kylning, möjligen lite torr.

De som stoppar ned dosan i fickan brukar dock knappast trycka ned en kylklamp för att garantera någon bibehållen kylkedja? Det skulle spara en hel del el om landets alla butiker drog ur kontakten till snuskylarna. Samma sak gäller kylning av dricka där det knappast, inte minst under den kallare delen av året, är svårt att se fördelen av att ha ett stort utbud av kyld läsk.

Oavsett är det dags att bredda perspektivet och inte bara se till elpriset. Med energieffektivisering kapas kostnader samtidigt som det långsiktigt är till nytta för miljö och klimat. Dessutom pågår det ett krig i Europa. Vår energianvändning kan göra skillnad för Ukraina eftersom hög energiförbrukning göder det ryska krigsmaskineriet.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11