23948sdkhjf

Axfood släcker skyltar för att spara el

En av många delar i omfattande energibesparingsprogram.

Inför den kommande vintern där risken för effektbrist och höga elpriser är stor har Axfood nu tagit beslut om ett nytt energibesparingsprogram inom koncernen. Bland annat innebär beslutet att Willys-butikerna kommer att släcka ner sin belysning på fasader, skyltar och parkeringar där de själva har möjlighet.

Släckningen kommer att ske efter stängning varpå de tänds igen på morgonen. Beslutet beräknas minska Willys energiförbrukning med cirka 11,7 miljoner kWh.

– Vi står inför en situation i vinter där Sverige riskerar både effektbrist och att delar av elnätet måste stängas av, och där vi inte vet hur höga elpriserna kan bli. Då är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken, och gör det som är möjligt för att spara in på elen. Om alla bidrar kan vi faktiskt undvika både effektbrist och driftstörningar, och dessutom sänka priset på el för alla, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij i en kommentar.

Willys är inte de enda som kommer ställa om och de släckta skyltarna är heller inte den enda åtgärden som ingår i energispaketet. Även Hemköp, Snabbgross och Eurocash kommer att försöka minska energikonsumtion genom en rad olika åtgärder som bland annat innefattar optimerade temperaturinställning av kylar, minskade drifttider av ugnar, och en ökad konverteringstakt till LED-belysning.

Totalt beräknas åtgärderna, som börjat införas redan nu, minska koncernens elanvändning med cirka 18 miljoner kWH vilket motsvarar ungefär 8 procent av butikernas elförbrukning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094