23948sdkhjf

”Ett bittert besked” – handelns besvikelse efter uteblivna elstödet

Ska utreda nytt förslag för ersättning till energiintensiva företag.

Frågan om elstöd till företag har varit brännande och under en pressträff i dag torsdag meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att regeringen drar tillbaka det tidigare förslaget om elstöd till företagen eftersom det bryter mot EU-regler.

Regeringen jobbar därför på ett nytt förslag och har gett i uppdrag till Svenska Kraftnät om en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen för att kunna betala ut pengar till företag. Ansökan ska lämnas in senast den 4 januari 2023.

Samtidigt har även en anmälan till EU-kommissionen skickats in för godkännande av statsstöd till elintensiva företag.

– Vi tar mycket allvarligt på det ansträngda läget. Det är en pressad situation många företag har hamnat i, sa Ebba Busch under pressträffen.

För att kvalificera sig som ett elintensivt företag är det inte bransch som räknas utan förbrukningen i relation omsättning och en prisskillnad mellan 2021 och 2022. Det företag som har minst 0,015 kilowattimmar per omsättningskrona kan få stöd.

Beskedet, eller snarare bristen på besked, har inte tagits emot väl av näringslivet.

– Det är ett bittert besked för våra medlemmar naturligtvis. Vi har efterfrågat klara besked i frågan och regeringen har uttryckt stor förståelse för företagen men inga sådana här uttalanden kommer att hjälpa företagen, säger Martin Kits chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel till Fri Köpenskap och fortsätter:

– Även om det inte hade kunnat betalats ut i januari hade det varit att föredra att få klara besked. Finns det ett besked så går det för ett företag att föra en dialog med sin bank eller sina fordringsägare men det går inte nu. Man kan inte utesluta risken att det nu finns företag som går omkull, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han är först ut när Tempo pilottestar hybridlösning
Anställd på Coop fick sparken – får skadestånd
Picadeli på väg tillbaka – med mer digitaliserad salladsbar
Omfattande skattefusk bekräftat i matbudsbranschen
Falukorv, konserver och emv rusar på nätet när ekonomin kärvar
Svinnet minskar i butik och i hemmet
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.11