23948sdkhjf

25 miljoner extra till lanthandlare – ”Välkommet beslut”

Det extra servicebidraget ska kompensera för stigande elpriser, ökade kostnader och nya köpbeteenden.

Omvärldsläget har slagit hårt mot framför allt små butiker. Några lanthandlare har redan tvingats ge upp. Ett exempel är Handlar'n i Lumsheden som stänger dörrarna för gott den 31 december med hänvisning till de höga energipriserna.

I dag kom dock en försenad julklapp från regeringen, som har beslutat om ett extra servicebidrag till dagligvarubutiker i serviceglesa områden på 25 miljoner kronor.

– För att kunna ha en levande landsbygd behövs samhällsservice. Det är av stor vikt att lanthandlarna får stöd så att de kan fortsätta erbjuda service till boende, besökare och näringsliv i gles- och landsbygder. Pengarna i den extra satsningen ska främst bidra till att stärka lanthandlare som har störst behov, det kan till exempel vara att man drabbats av höga elpriser, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Regeringens extra satsning på servicebidrag till dagligvarubutiker i serviceglesa områden gäller under 2023.

Det 25 extra miljonerna välkomnas av Axfood, som inte bara driver de stora kedjorna Willys och Hemköp utan också de små franchisekedjorna Tempo och Handlar'n, vars butiker ofta ligger i glesbygd. Koncernens näringspolitiskt ansvarige, Håkan Björklund, krävde redan inför valet ett förstärkt statligt stöd.

– Det är ett välkommet beslut att regeringen nu vill stötta glesbygdsbutiker som drabbats hårt av de stigande elpriserna, ökade kostnaderna och ändrade köpbeteenden. Med hjälp av stödet kan lanthandlare nu få hjälp att klara den tuffa period de befinner sig i, och butiker i glesbygd som också tjänar som viktiga mötes- och serviceplatser för boende på landsbygden kan räddas, säger Håkan Björklund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han är först ut när Tempo pilottestar hybridlösning
Anställd på Coop fick sparken – får skadestånd
Picadeli på väg tillbaka – med mer digitaliserad salladsbar
Omfattande skattefusk bekräftat i matbudsbranschen
Falukorv, konserver och emv rusar på nätet när ekonomin kärvar
Svinnet minskar i butik och i hemmet
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.094