23948sdkhjf

25 miljoner extra till lanthandlare – ”Välkommet beslut”

Det extra servicebidraget ska kompensera för stigande elpriser, ökade kostnader och nya köpbeteenden.

Omvärldsläget har slagit hårt mot framför allt små butiker. Några lanthandlare har redan tvingats ge upp. Ett exempel är Handlar'n i Lumsheden som stänger dörrarna för gott den 31 december med hänvisning till de höga energipriserna.

I dag kom dock en försenad julklapp från regeringen, som har beslutat om ett extra servicebidrag till dagligvarubutiker i serviceglesa områden på 25 miljoner kronor.

– För att kunna ha en levande landsbygd behövs samhällsservice. Det är av stor vikt att lanthandlarna får stöd så att de kan fortsätta erbjuda service till boende, besökare och näringsliv i gles- och landsbygder. Pengarna i den extra satsningen ska främst bidra till att stärka lanthandlare som har störst behov, det kan till exempel vara att man drabbats av höga elpriser, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Regeringens extra satsning på servicebidrag till dagligvarubutiker i serviceglesa områden gäller under 2023.

Det 25 extra miljonerna välkomnas av Axfood, som inte bara driver de stora kedjorna Willys och Hemköp utan också de små franchisekedjorna Tempo och Handlar'n, vars butiker ofta ligger i glesbygd. Koncernens näringspolitiskt ansvarige, Håkan Björklund, krävde redan inför valet ett förstärkt statligt stöd.

– Det är ett välkommet beslut att regeringen nu vill stötta glesbygdsbutiker som drabbats hårt av de stigande elpriserna, ökade kostnaderna och ändrade köpbeteenden. Med hjälp av stödet kan lanthandlare nu få hjälp att klara den tuffa period de befinner sig i, och butiker i glesbygd som också tjänar som viktiga mötes- och serviceplatser för boende på landsbygden kan räddas, säger Håkan Björklund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079