23948sdkhjf

Danske Bank spår tufft år för Axfood: ”Ta hem vinsten”

Axfoods fjärde kvartal ser ut att bli det sista kvartalet då "alla stjärnor står rätt" för dagligvarubolaget, som nu går in i ett svårare år. Den bedömningen gör Danske Bank enligt en analys där banken ger rådet att "ta hem vinsten" i Axfood.

”När vi går in i 2023, kommer stigande kostnader för hyror, löner och energi att ha en större påverkan på kostnaderna samtidigt som de positiva post-covid-effekterna avtar för Eurocash, innerstadslägen och Snabbgross”, skriver Danske Bank.

Dessutom väntas matprisinflationen sakta in och Axfood kommer att ha högre lagerkostnader i övergången till det nya lagret i Bålsta, påpekar banken.

Samtidigt varnar banken för att volymnedgången i marknaden kan hindra Willys fortsatta framfart vad gäller att ta marknadsandelar, enligt analysen. Danske Bank tror emellertid att Willys och Lidl kommer att fortsätta att vara de tydliga vinnarna i dagligvarumarknaden under första halvåret 2023.

Danske har nedgraderat rekommendationen för Axfood till sälj (behåll) och sänkt riktkursen till 270 kronor (275), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen.

Carnegie står i sin tur fast vid sin rekommendation behåll för Axfood och höjer riktkursen till 275 kronor (260) inför rapporten för det fjärde kvartalet, som väntas den 1 februari.

Investmentbanken har höjt estimatet för Axfoods justerade vinst per aktie med 4 procent för 2023 och hänvisar till att större delen av kostnaderna för det nya lagret kommer att anses vara engångskostnader, enligt Carnegies marknadsbrev.

Kepler Cheuvreux upprepar sin köprekommendation och riktkurs 330 kronor för Axfood inför rapporten för det fjärde kvartalet.

”Vi förväntar oss att den rekordhöga livsmedelsinflationen och konsumenternas ökade fokus på rabattkoncept kommer att gynna Axfood, och mer specifikt dess marknadsledande lågpriskedja Willys”, skriver Kepler i en analys.

Vidare räknar Kepler Cheuvreux med att Axfood kommer att föreslå en utdelning om 8:00 kronor per aktie, upp 0:25 kronor jämfört med 2021, motsvarande en direktavkastning på 2,7 procent, enligt analysen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125