23948sdkhjf

Så ska Maxibutiken spara 80 procent på elen

Ica Maxi Kungälv ska tillsammans med företaget Polarium spara ordentligt på sina energikostnader, genom att köpa billigt och sälja när elen är dyr.

Med hjälp av ett energioptimeringssystem kan energikostnaderna sänkas med upp till 80 procent. Det hävdar i alla fall Polarium som gjort simuleringar på butikens elförbrukning.

Företagets energioptimeringssystem styr elinköpen till de tider när elpriset är lägst, och lagrar elen i en litiumjonbatteri-anläggning för användning när tilllgången är lägre och priset högre.

För att nå de höga målen kommer systemet också att kunna föra tillbaka energi till elnätet, på den så kallade frekvensregleringsmarknaden, och på så vis balansera elnätet vid brist samt öppna för nya intäkter för butiken.

Ica Maxi Kungälv blir första svenska stormarknad att införa ett energioptimeringssystem av den här storleken. Energioptimeringssystemet kommer att ha en kapacitet på 1 MW och vara ett av de största som installerats i anslutning till en kommersiell fastighet i Sverige

– Energikrisen är tuff för oss alla. Vi vill göra vad vi kan för att hålla nere våra kostnader och pressa priset för våra kunder. Att med smart energilagring minska vår energikostnad är en viktig del i det arbetet. Att vi dessutom kommer att kunna bidra till ett mer robust och balanserat energisystem för alla känns jättebra., säger butikschefen Johannes Larson på Ica Maxi Kungälv.

Sedan 2019 har elpriset i energiområde 3 som Kungälv tillhör tredubblats, och volatiliteten, prisvariationen, blivit 11 gånger större.

Det svenska bolaget Polarium har vuxit snabbt och har i dag över 350 000 installationer i mer än 70 länder.

– Vi är väldigt glada att kunna bidra med våra energioptimeringssystem här i Kungälv. I tider av höga och volatila elpriser blir energilagring en central del för att platta elpriskurvan och jämnare fördela belastning på elnätet över dygnets timmar. Vi ser väldigt stor potential för den här tekniken inom dagligvaruhandeln”, säger Stefan Jansson, vd och grundare på Polarium.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078