23948sdkhjf

Livsmedelsverket tillbakavisar: har inte lämnat förslag om sockerskatt

En debatt har brutit ut om skatt på socker och läsk de senaste dagarna. Anledningen är att en felaktig uppfattning om att Livsmedelsverket har lämnat in förslag om skatt på läsk och sötsaker. Det har nu föranlett myndigheten att i en kommentar tillbakavisa uppgifterna om förslag på skatt.

Det som har skett är att Livsmedelsverket i december publicerade en kunskapsgenomgång om styrmedel där bland annat skatt på socker presenterades som något som skulle kunna ge effekt på folkhälsan. Men inget förslag på lagstiftning lades fram.

Förslaget kritiserades då av bland annat branschorganisationen Livsmedelsföretagen som bland annat ansåg att uppdraget inte var att utreda ”styrmedel” så mycket som ”metoder” vilket gett slagsida åt statligt initierade styrmedel.

Uppmärksamheten kring det påstådda förslaget fick även socialminister Jakob Forssmed (KD) att i en intervju med TT att uttala sig om att regeringen i dag inte har några planer på att införa någon sockerskatt.

Livsmedelsverkets uppdrag om att undersöka styrmedel för att främja folkhälsan slutredovisas våren 2024 för regeringen där en sammanfattande analys av vilka metoder som är framkomliga och effektiva.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han är först ut när Tempo pilottestar hybridlösning
Anställd på Coop fick sparken – får skadestånd
Picadeli på väg tillbaka – med mer digitaliserad salladsbar
Omfattande skattefusk bekräftat i matbudsbranschen
Falukorv, konserver och emv rusar på nätet när ekonomin kärvar
Svinnet minskar i butik och i hemmet
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.143