23948sdkhjf

Beslutet fattat: Nedläggningshotade Coopbutikerna avvecklas

Protesterna hjälpte inte. Coop Värmlands vd Anneli Borg Lundgren förklarar och försvarar nedläggningsbeslutet.

Det har varit känt sedan i början av januari att Coop Värmlands styrelse vill lägga ned Coop Vintergatan i Kristinehamns centrum och Coop Kroppkärr i Karlstad. Nu är det formella beslutet fattat.

Preliminärt kommer butikerna av stängas vid månadsskiftet februari-mars.

Beslutet, som fattades på onsdagskvällen, föregicks av flera öppna medlemsmöten där hundratals medlemmar kommit med förslag och idéer på hur butikerna skulle kunna räddas. 

– Det har varit mycket konstruktiva möten med engagerade medlemmar. Ledningen och styrelsen har tagit del av samtliga förslag men vi ser tyvärr inget som är tillräckligt för att utvecklingen ska kunna vändas, säger Coop Värmlands vd Anneli Borg Lundgren i en kommentar.

Enligt föreningen har underskottet under de senaste fem åren uppgått till 2,8 miljoner kronor. Dessutom är båda butikerna i behov av stora investeringar som sammanlagt beräknas uppgå till minst 11 miljoner kronor.

– Det är inte ansvarsfullt att investera så mycket pengar i två butiker som uppvisat förluster under de senaste åren. Vi har andra butiker i en liknande resultatsituation där vi har en högre toleransnivå. Skillnaden är att de är belägna i landsbygden med flera mil till närmaste inköpsställe samtidigt som våra medlemmar på Kroppkärr och Vintergatan bara har någon eller några kilometer till andra butiker.

Coop Kroppkärr och Coop Vintergatan sysselsätter sammanlagt åtta personer. De fackliga förhandlingarna beräknas att avslutas under våren. 

– En nedläggning är alltid ett tråkigt beslut som på olika sätt drabbar både medlemmar och medarbetare negativt. Under förhandlingstiden kommer vi att göra allt för att hitta andra sysselsättningar för våra medarbetare i andra butiker, men det får avgöras av fackliga förhandlingar, avslutar Anneli Borg Lundgren.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094