23948sdkhjf

Brister i arbetsmiljön på Costco – Arbetsmiljöverket ställer krav

På Costcos nya varuhus i Arninge norr om Stockholm, kan anställda jobba hela dagar i kylrum utan varma kläder.

–Att anställda som jobbade i kyl- och frysrum endast hade tunna vita rockar och latexhandskar förvånade mig. Varma kläder ska köpas in omgående. Tillbud och olyckor måste också anmälas direkt så att de kan utredas och åtgärdas, säger Mikael Andersson, inspektör på Arbetsmiljöverket, till Handelsnytt.

Dessutom saknas en rad rutiner för arbetsmiljöarbetet, menar Arbetsmiljöverket, som nu ställer omfattande krav på den amerikanska varuhusjätten.

Costco-varuhuset saknar rutiner för alla delar som ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet, menar Arbetsmiljöverket. Myndigheten ställer tio krav på den amerikanska varuhusjätten. Bland annat måste Costco utreda om arbetsuppgifter kan ge anställda ont i kroppen.

– Det är jätteviktigt att anställda vet hur de ska lyfta. Men också att de får lära sig känna igen tidiga tecken på överbelastning. Saknas den kunskapen, kan man tro att man har ont i kroppen av andra anledningar och därför fortsätta att köra på med sina arbetsuppgifter. Då kan kroppen paja för livet,

Anställda utsätts även för direkta faror, menar Arbetsmiljöverket. Bland annat saknas:

· Skyddsutrustning, brandvarnare, tvättmöjlighet och utrustning för ögonspolning vid laddningsplatsen för truckar och städmaskiner.

· Påkörningsskydd vid lagerhyllor och pallställen.

· Arbetskläder för jobb i kyl- och frysrum.

· Tillbud och olyckor har inte heller anmälts till Arbetsmiljöverket.

Anledningen till Arbetsmiljöverkets besök är att Costco ingår i myndighetens projekt ”Unga i arbetslivet”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109