23948sdkhjf

Coop Nord ökade mer än marknaden – resultatet föll

Det fortsätter att gå bra för den stora föreningen Coop Nord. Omsättningen under 2022 ökade med 10,2 procent, nästan dubbelt så mycket som marknaden.

Coop Nords omsättning ökade till 4 907 miljoner kronor från föregående års 4 453 miljoner. Ökningen på 10,2 procent kan jämföras hela den svenska marknaden, som enligt Dagligvaruindex ökade med 5,7 procent under året.

Vinsten, som ökade 2021, föll nu tillbaka. Resultatet inklusive finansiella poster blev 92,5 miljoner kronor (142,5) och rörelseresultatet föll till 67 miljoner kronor (81).

Invessteringarna ökade till 114,7 miljoner kronor (95,5).

En av årets höjdpunkter för föreningen var öppningen av Stora Coop Norrböle i Skellefteå, som ägde rum i augusti.

− En höjdpunkt är utan tvekan när vi öppnade Stora Coop Norrböle i Skellefteå efter fem års planering. Att få se den bli en sådan omedelbar succé var en fantastisk känsla, säger Henrik Skyttberg, vd för Coop Nord, och fortsätter:

− 2022 var ett utmanande år på många sätt för Coop Nord. Vi gick in i året med pandemin hängande över oss. Och i februari startade kriget i Ukraina som ledde till prisökningar och varubrist. Trots dessa tuffa förutsättningar noterar vi ett bra resultat, mycket tack vare fantastiska medarbetare som löst svåra situationer med fingertoppskänsla och stort tålamod..

De släppta pandemirestriktionerna under året har inneburit ett riktigt lyft för Coop Storlien, som invigdes våren 2022, men inte förrän nu kunnat vara den gränshandelsbutik den var avsedd som.

Nu är 98 procent av kunderna norska, och under hösten överträffades de försäljningsnivåer som lagts i affärsplanen.

Under året införde föreningen obemannade öppettider på fyra butiker; Bjurholm, Norsjö, Ullånger och Röbäck.

Under året har föreningen tagit över Handlarn’s tidigare lokaler och öppnat butik i Kittelfjäll. En planerad utbyggnad av den har dock fått flyttas fram på grund av överklagat bygglov.

Under våren öppnar Coops nya citybutik i Vintergatans galleria i Skellefteå, och under 2024 planeras en ny butik i Östra Stationsområdet i Umeå, dit också föreningens huvudkontor ska flyttas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109