23948sdkhjf

Finansministern kallar till sig matjättarna

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar till sig matjättarna för samtal. – Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan, säger hon till TT.

Ministern kommer att kalla till sig Ica, Axfood och Coop så snart det är möjligt. Beskedet kommer efter SCB:s senaste siffror om att matpriserna stigit med 21 procent det senaste året.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, säger Elisabeth Svantesson (M), till TT.

Matpriserna steg med 2,7 procent mellan januari och februari medan den allmänna prisnivån enligt Konsumentprisindex steg med 1,1 procent.

Socialdemokraterna begär en särskild debatt om hushållens ekonomi i riksdagen.

– Nu har det kommit nya allvarliga inflationssiffror och inte minst matpriserna fortsätter att plåga hushållen, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg till TT.

I en tidigare artikel i Fri Köpenskap sade Karin Brynell, vd på på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel att hon inte ser att ett pristak vore en bra lösning.

– Det krävs åtgärder för att komma åt inflationen, sa hon.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096