23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida

Aktiebolaget Svenska Färsodlarna

Vi har odlat färs sedan 2020, men den svenskodlade färsens rötter går djupare än så.

Under våren 2017 samlade den icke-vinstdrivande hållbarhetsorganisationen Axfoundation matleverantörer, kockar, lantbrukare och forskare på Torsåker gård. Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara mat. Målet var att tillsammans få svar på frågan: Kan vi hitta ett alternativ till den köttprodukt som används allra mest i Sverige, köttfärsen? Resten av våren ägnades åt att utforska svenska proteingrödor i jakt på rätt näringsinnehåll och smak. Slutligen utsågs sötlupin, gråärt och åkerböna som värdiga färsväxter.

Men det var någonting som saknades. En fjärde ingrediens behövdes för att binda ihop de näringsrika – men magra baljväxterna. Efter diskussioner med Nyborgs Gård föll den sista pusselbiten på plats: rapspasta. Produktionsresterna efter kallpressningen av rapsolja och en gnutta salt blev vad som till slut fick binda samman svenskodlad färs.

För att finslipa receptet testades färsen i skolkök, på hotell och restauranger under hösten 2018. Den fick tummen upp och efterfrågan på färsen tiodubblades följande år.

Hösten 2020 lämnades hantverket och ansvaret över till oss: Färsodlarna Oddgeir, Agnes och Emma. Och nu, med baljväxter, raps och en gnutta salt vill vi förnya våra svenska färsklassiker – en favoriträtt i taget.
 

Aktiebolaget Svenska Färsodlarna
BOX 26008
100 41 Stockholm
Sverige
VAT nummer: SE5592327877

Kontaktpersoner

{{ contact.name }}
{{ contact.title }}
Ladda mer

Företagsportfölj

Ladda mer

Sänd till en kollega

0.062