23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så får du en levande trädgård på vintern

När vinterkylan tränger på sig brukar trädgården alltid ta en törn åt det gråare hållet. Detta i sig är inte särskilt konstigt då våra vanligaste trädgårdsväxter inte är anpassade att hålla löven på vinterhalvåret. Men hur gör man egentligen för att hålla sin trädgård grön och fin på vintern när till och med gräset har svårt att behålla sin färg?

Jo, om man vill ha en grön trädgård även på vintern gäller det att se över vad man har för sorts växter på sin bakgård. De flesta bladväxter och blommor följer årstiden och lövar av sig när en kallare period väntar. Ett första steg kan vara att se över vilka växter som tappar sina blad på vintern och vilka som behåller dem. Då kan man enkelt ställa undan eller gallra ut de som man inte tillför någon grönska när det bli kallare.

Barrväxter är perfekta för vinterträdgården

Ett annat tips kan vara att involvera mer barrväxter i sin trädgård som förblir gröna året runt. Just granar och tallar blir lätt tråkigt men det finns många andra alternativ som kanske passar bättre i en trädgård. Enar eller den populära tujan förblir grön året runt, utan att barra av sig och som samtidigt ger en unik look till trädgården. Dessutom är de populära för småfåglar så din trädgård kommer låta bättre än någonsin om du skaffar en sådan typ av växt.

Men det finns faktiskt också bladväxter som också behåller sin gröna färg hela eller lång tid in på vintern. Vildvin är en sådan och lämpar sig för fasader eller som klängväxt på en ställning eller på ett annat träd. Dessutom är vildvinet väldigt lättskött och ger väldigt fina blad.

Häckar kan vara gröna året runt

Men om man också vill ha lite struktur på sin trädgård och vill ha genomtänkt design kan det vara läge att implementera en häck som avgränsar och ramar in områden i din trädgård. Här finns det många alternativ som förblir gröna året runt eller större delar av året. En av dessa är en ligusterhäck.

Just ligusterhäckar är väldigt tåliga mot just kyla och förbli gröna långt in på vintern. Dessutom brukar bladen ofta hänga kvar även om de vissnar och det är bara en kort period på året som häcken blir kal. Den har därför blivit väldigt populär då den ser bra ut under större delen av året, trots att det är en bladväxt.

Andra fördelar med häckar är att det går ofta att forma dem nästan hur man vill. Oavsett om man vill ha spikraka linjer eller mer runda formar är det lätt att skapa vilka former man vill. Just ligusterhäckar är också väldigt lättskötta och kräver inte mycket mer omsorg än själva klippningen, som är väldigt tillfredställande på en kompakt och bladrik häck.

Så om du någonsin känner att din trädgård är grå och trist på vintern bör du testa några av ovanstående tips. Hitta bladväxter som tål vinterkylan, hitta ett barrträd som faller dig i smaken eller anlägg en häck som är vinterbeständig. Då kommer din trädgård bli mer levande på nolltid, även på vintern!

Sänd till en kollega

0.032