23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Bra saker att veta om ska resa till USA

Till de allra flesta länder går det ju idag att resa, så länge man har ett giltigt pass. Men inte till USA. Där finns det lite fler saker att tänka på! Visst ska du ha ett giltigt pass även för denna resa, men du måste även ha både tur och returbiljett klara, en godkänd Visum/ESTA till USA, en bokad natt på hotell eller liknande samt om du ska låsa bagaget så måste det göras med ett så kallat TSA-lås. Nedan går vi igenom vad det är du behöver tänka på och vad du behöver skaffa.

Hitta rätt resmål och boka tur och returbiljett samt ett boende

Först måste du bestämma dig för vilken del av USA det är du ska resa till. Det finns ju många olika att välja på. När det är bestämt, så kan du boka din resa. Det är viktigt att du har en tur och returbiljett, som visar på att du inte tänkt stanna i landet längre än 90 dagar. För åker du med ett ESTA, så är det just det antalet dagar som gäller. Åker du med ett vanligt visum så kan du stanna längre.

I din ESTA ansökan måste du även uppge var du ska sova över första natten. Det gäller då att ha en adress. För att ha det, så är det ju ett måste att boka in ett boende, minst för första natten.

Vad är ett ESTA?

För att få komma in i USA så krävs det ett inresetillstånd i form av en ESTA eller ett visum. Med ett ESTA får du lov att turista runt i 90 dagar eller gå på konferenser och liknande. För dig som ska jobba eller plugga så gäller det att ansöka om ett visum för det.

ESTA är för de länder som av Visa Waiver Program, vilket Sverige är. Din ESTA är giltig i 2 år och under dessa två år får du resa hur många gånger du vill till USA. Men du får max stanna 90 dagar per resa. En ESTA måste du ansöka om minst 72 timmar före din avresa

Ha ett giltigt e-pass

Ett giltigt pass är ett måste för att resa överhuvudtaget. Det ska vara ett e-pass, som även kallas för maskinläsbart pass. Om du har en symbol på framsidan av ditt pass, som ser ut som en liten kamera, så har du rätt sorts pass!

Låsa din resväska på rätt sätt

Incheckat bagage som du låser med ett vanligt hänglås måste klippas upp av säkerhetspersonalen om de anser att de vill kolla vad som finns i den. Det bästa är att ha ett TSA lås, som är godkänt av Transportation. Till USA får du inte använda ett vanligt hänglås, då det går emot deras regler. Du får lämna den olåst, men det känns ju osäkert.

Fördelen med ett TSA-lås är att all säkerhetspersonal som finns världen runt har oftast en särskild säkerhetsnyckel som kan öppna alla godkända TSA-hänglås. Bra att slippa få låset uppklippt!

Sänd till en kollega

0.047