23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur du räknar ut milersättning för företag

Milersättning är en form av ersättning för dig som kör egen bil i tjänsten. Oavsett om det gäller dig som anställd eller dig som egenföretagare så finns det möjligheter att få ersättning för sin tjänstebil i den privata bilen. Däremot kan det vara svårt att veta hur man som bilförare ska gå tillväga för att få denna milersättning. Vad säger egentligen Skatteverket om milersättning när det gäller egen bil? Och vad gäller vid utbetalning?

Vad är milersättning?

Skatteverket menar att du som kör bil till och från arbetet har rätt att få den så kallade milersättningen. Detta kan exempelvis vara vanligt för de som arbetar som försäljare, eller även i andra yrkesroller där man vanligtvis är i behov av att ta sig till olika platser och kunder med bil.

Om du som anställd, eller egenföretagare,  inte har en specifik företagsbil kan det i många fall vara nödvändigt att ta sig fram med sin egen privata bil. Det är i dessa  situationer som det kan bli tal om milersättning, även kallat bilersättning. Gäller det en företagsbil kan det även där finnas rättigheter för milersättning

Oavsett hur din situation ser ut och vilken bil du har tillgång till så kan milersättning vara avgörande för din ekonomi. Det gäller framförallt för dig som sitter och kör fram och tillbaka till arbetet eller andra företagshändelser kontinuerligt. Är du anställd kan milersättningen påverka din lön, och som företagare blir det helt enkelt förmånliga avdrag.  

Skatteverket om milersättning

För att denna typ av ersättning ska vara giltig gäller några riktlinjer. Dessa kan bero på vilken bil du kör med, ditt avstånd´till och från arbetsplatsen, och om det lönar sig att åka bil istället för kollektivt.

Skatteverket har bestämt att du som kör bil till och från arbetet, samt i andra sammanhang relaterade till tjänsten, kan få vissa avdrag. 

För avdrag krävs:

  • Du bor minst 5 km ifrån din arbetsplats
  • Det är för långt att åka kollektivt, det vill säga att du gör en vinst i tid på minst 2 timmar per dag (dit- och hemresa räknat) då du kör bil istället 
  • Kollektivtrafik  finns ej  i området och avståndet är mer än 2 km

Milersättning för företag – egen bil i tjänst 

Du har rätt till milersättning både som anställd och egenföretagare. Allt har att göra med vilken bil du kör, det vill säga om du kör med din privata bil eller om du kör med en företagsbil. 

Avstånd och hur mycket du kör, och om resorna även gäller för övriga tjänsteresor också är avgörande. Ett företag har dock alltid rätt att betala dig som anställd en milersättning på 18,5kr. Detta är en skattefri summa som redan är beräknad i systemet. Milersättning för företag är det samma som för anställda – det är bilen och frågan om den är privat eller inte som är viktig i frågan om milersättning.

Sänd till en kollega

0.062