23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ökad efterfrågan på utomhusmöbler

Allt fler väljer att pryda terrass, trädgård och balkong med särskilt utvalda utomhusmöbler. Många lockas av såväl funktionaliteten som att dessa möbler är i det närmaste underhållsfria. Men vad är det som driver trenden? Och vad är egentligen i störst efterfrågan?

De senaste åren har försäljningen av utomhusmöbler mer eller mindre skjutit i taket. Prissänkningar, kvalitetshöjningar och ett bredare utbud har gjort det enkelt att välja möbler utifrån tycke och smak. Även om plast-, aluminium- och rottingmöbler periodvis har varit i stor efterfrågan så är det tydligt att trämöbler återigen är vad de flesta efterfrågar.

Det är svårt att ge några exakta svar på varför trenden återigen dras mot träslag. Men förmodligen har det att göra med att dessa möbler i sin natur är beständiga, och då de med rätt skötsel håller i en evighet. Men vilket träslag är det egentligen som hamnar högst upp på mångas önskelistor?

Teak är ett populärt val

Teak är ett träslag som är naturligt förekommande i många delar av Asien. Det är väl känt för sin naturliga motståndskraft tack vare en hög oljehalt. Ett väldigt vanligt förekommande val för massiva trämöbler. Hårdhetsmässigt hamnar de väldigt närliggande våran inhemska Ask och Bok. På så sätt passar de även väl in i den nordiska miljön. Kanske är det just därför som det har blivit ett givet val i många svenska hem.

En särskild fördel med teak och trämöbler är att de på ett väldigt naturligt sätt smälter in i omgivning. Om med lite omsorg och omvårdnad kommer de att göra stor nytta under oerhört lång tid. Man kan med fördel använda särskilda oljor för att förstärka det naturliga skydd som Teak har. På många sätt en garanti för lång livslängd.

Ett oundvikligt faktum är däremot att naturmaterial kräver ett något större mått av omsorg än syntetiska alternativ. Men för många är det ett pris som är väl värt att betala. Är man inte intresserad av denna sorts merarbete finns det såklart många alternativ.

Andra material i stor fortsatt efterfrågan

Trots att många väljer trämöbler så är utemöbler i syntet- och halvsyntet fortsatt populära. Rostfritt stål och rotting har däremot nästan helt trängt bort efterfrågan på plastmöbler. Förmodligen då många numera föredrar utomhusmöbler med viss tyngt och särskild känsla.

I slutändan handlar det däremot mycket om egna preferenser och önskemål. För det som gör sig bäst i en viss situation, kanske inte nödvändigtvis fungerar lika bra i en annan.

Sänd till en kollega

0.015