23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Uppgradera din braskamin till en etanolkamin

Har du en öppenspis eller braskamin som inte längre används? Med en etanolkamin insats kan du få liv i din oanvända kamin igen.

Genom att placera en fristående etanolkamin insats in i din oanvända kamin har du på några få sekunder omvandlat den till en miljövänlig och modern etanolkamin. Lågorna från etanolinsatsen är lika fängslande som från en riktig vedeldad brasa, men avger varken sot, rök eller lukt och därför behöver du ingen fungerande skorsten. Upplev tidens mysighet med coronaviruset.

Allt fler investerar i en ny etanolkamin i stället för en traditionell braskamin. Ofta beror det på att en kraftfull sekundär värmekälla inte behövs i ett nybyggt eller renoverat hem. Priset för en etanolkamin är också i de flesta fall betydligt lägre och installationsmöjligheterna så många att de allra flesta hittar en etanol kaminlösning i deras smak.

För dem som redan har en braskamin installerad men som önskar sig en uppgradering, kanske på grund av att kaminen inte används så flitigt när den ska eldas med ved, kan självklart också njuta av etanolkaminens många fördelar.

Så installeras en fristående etanolkamin insats
Har du en existerande, icke använd, braskamin stående hemma finns det fristående etanolkamin insatser som är gjorda för att placeras in i kaminen.

För kunden är det viktigt att mäta upp storleken inne i kaminen, alltså där du tidigare placerat veden, så att det köps en insats i rätt storlek.

Kaminen ska vara rengjord och underlaget slätt och stabilt innan insatsen placeras i kaminen. Insatsen fylls sedan på med bioetanol och kan där efter tändas och elden avnjutas utan större ansträngningar. Svårare än så behöver det inte vara när man uppgraderar sin kamin.

Upplevs etanolkamin insatsen som realistisk?
På marknaden finns det idag många olika valmöjligheter bland de fristående etanolkamin insatserna. För den som letar efter en realistisk upplevelse finns det alternativ och tillbehör med keramisk ved och produkter som ger en glödande upplevelse.

Lågorna som brinner på bioetanol är äkta och därför också väldigt lika dem i en traditionell kamin. Så installeras en fristående etanolkamin insats kan du vara säker på att ingen upptäcker att du inte eldar med ved, förutom att det inte luktar rök. Så länge de inte går riktigt tätt på såklart.

Värmekapaciteten är dock betydligt lägre än från en vedeldad brasa, det utleds värme, men inte alls i samma mängder. Avsaknaden av värmen och knastret från brasan är nog det som skiljer ut etanolkaminen mest från den traditionella kaminen.

Alternativ uppgradering till din braskamin
Förutom en etanolkamin insats finns det idag också en vattenånga kamininsats som utvecklats för att placeras in i en existerande traditionell kamin. Dessa enheter skapar realistiska lågor av vattenånga och elektricitet och avger ingen värme. Fördelen med denna insats är att den inte är brandfarlig och kan styras med en fjärrkontroll eller app. De kommer med dekorationsved för att skapa en realistisk look i din kamin.

Installationen av denna enhet är dock något besvärligare då enheten drivs på elektricitet. Du skall därför se till att det finns ett eluttag installerat i närheten för att det ska fungera.

Sänd till en kollega

0.047