23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Piriformis kan ställa till det för dig

Har du kramper i muskeln piriformis så kan den trycka på ischiasnerven vilket gör nerven irriterad och ger ischiasliknande smärta. Det kallas då också falsk ischias då orsaken är muskulär och inte beror på ett diskbråck. Även själva muskeln, egentligen muskelfascian, kan orsaka smärta då den krampar. Vi berättar mer om denna lilla muskel som heter priformis.

Vad beror piriformissyndrom på?

Har du piriformissyndrom kan det bero på att muskeln Piriformis (eller ihop med någon av de andra små samarbetande musklerna) är överansträngd och krampar. Det kan också orsakas av en direkt skada på muskeln och muskelfascian, som en muskelbristning eller sträckning. Piriformis kan bli överansträngd när rörelsen i höftled och rygg inte fungerar optimalt eller när den får arbeta för hårt på grund av till exempel alltför strama höftböjare. Ett bäcken i obalans och snedbelastade leder, ligament, muskler och fascia kan vara orsaken till att vissa muskler blir överansträngda.

Vad är egentligen piriformis?

Piriformis är en liten muskel som löper från korsbenet till lårbenet. Precis framför piriformis löper ischiasnerven. Det påstås därför att piriformis kan trycka på ischiasnerven så att detta skapar en smärta i din skinka och även utstrålning i ditt ben som följd. Piriformis är en liten muskel som sitter djupt under de stora sätesmusklerna och den deltar i utåtrotation, utåtföring och sträckning av höftleden. En liten muskel som ihop med flera andra små, djupt sittande muskler ska bidra med stabilitet för höftleden.

Symptom

Symptomen på piriformissyndrom kan vara ischiasliknande smärta då nerven påverkas. Det då en så kallad falsk ischias. Smärtan går då inte nedanför knät som den gör vid en äkta ischias som orsakas av diskbråck. Piriformissyndrom kan orsaka rejäl smärta i skinkan, i triggerpunkter längs en linje mellan korsbenet och trochantern på lårbenet. Smärta kan också stråla mot SI-leden,ge dig ont i ryggen och även mot svanskotan. Smärtan kan vara ihärdig och man kan få svårt att gå då det känns som hela skinkan krampar. Vid en graviditet förändras fascians egenskaper på grund av hormonomställningen. Den blir mjukare och samtidigt mindre stabil. Den förändrade tyngdpunkten kan också göra att belastning av leder, fasciastrukturer och muskulatur förändras och även att det lätt blir obalanser. Samtidigt som rörligheten begränsas och man kanske håller sig mer stilla så gör det också att höftböjare, piriformis och andra muskler i bäckenregionen inte får tillräcklig rörlighet och korrekt träning som gör att de kan strama. Minskad rörlighet gör också att flödet i vävnaden försämras.

Behandling

Innan behandling av piriformissyndrom görs en analys av hur kroppen belastas. Är bäcken och rygg i balans, eller finns det obalanser och snedhet? Behandlingen går ut på att avlasta leder och vävnader och skapa en bättre balans och funktion i leder och mjukvävnad. Den utförs både manuellt och med mjuka vibrationer. Behandlingen sätter igång ett bättre flöde i fascian så att näringstillförsel, slaggutrensning, lymfdränage med mera fungerar bättre. Det är en behaglig behandling som gör att stram fascia och muskulatur slappnar av så att kroppen återfår en mer korrekt balans. Flera behandlingar krävs oftast för att få ett bestående resultat.

Sänd till en kollega

0.046