Handlare med förtroendeuppdrag: Nya köpmönster högt på dagordningen
– Nu har sönerna gått in i verksamheten och jag kan tillbringa mer tid i Stockholm, säger Göteborgshandlaren.
Samir Cherif är inte bara köpman, han vice ordförande för Hemköpshandlarna och representerar dem i kontakten med Hemköp och Axfood.
Han tar in åsikter från handlarna till förtroenderådet där han sitter. Oftast kommer man överens i rådet, som består av tre personer från Vi-föreningen, Stockholmshandlare, och sex Hemköpshandlare. Annars tas frågan till högre ort.
– Åsikterna förmedlas uppåt i organisationen, till styrelsen för Hemköpskedjan med vd Simone Margulies och ordförande Klas Balkow.
Samir Cherif beskriver samarbetet som relativt smärtfritt och menar att ledningen är mån om handlarna. Han har haft rollen länge och också varit ordförande i to år.
Högt på dagordningen är det förändrade köpmönstret.
– Kunderna vill ha lågpris. Konstigt att vi inte har märkt det ännu; det är fullt på restaurangerna. Som exempel på förändringen hade vi vid renoveringen av Hemköp Linnégatan tagit fram jättefina fruktbord. Nu får vi ställa dem på lagret till förmån för pallar med mer säljuttryck.
I dag går många handlare på knäna, enligt Samir Cherif.
– Hemköpskedjan gör ett bra jobb med stödpaket och ekonomiska planer. Men många handlare är stolta och en del kommer för sent för att få hjälp. Hemköp Mora är vår första konkurs på många år.
Gången i kontakten med kedjan är att handlarna har närmast kontakt med regioncheferna.
– Det är dem man kontaktar när man är missnöjd. Vi kan påpeka det för ledningen men det är till Andreas Quist, ordföranden i Hemköpshandlarna, man vänder sig om man är missnöjd med kampanjer med mera. För egen del har jag lika mycket möten som tidigare men mindre tid i förhandlingar. Men mot bakgrund av min historia sitter jag med i vissa förhandlingar.
I samtal med Axfood och Hemköp är det strategier framåt och priser som är stort just nu. NKI är också en viktig fråga för handlarna, något man följer noga.
– Som representant framför jag att vi vill att fler blir handlare. Hittills har vi dock fått de butiker som inte var så lönsamma. Trots det har det i alla fall blivit succéer.
Historiskt har handlarägt varit bättre.
– Jag tror att det beror på det lokala engagemanget. Det är lättare att styra och man är mer snabbfotad. Axfood har bra struktur och de senaste tio åren har man vässat kampanjerna. Mycket tack vare det nya it-systemet vi har till vår hjälp.
Förutom rollen som representant för Hemköpshandlarna är han också vice ordförande för Livsmedelshandlarna.
– Där jobbar vi med övergripande frågor över kedjegränserna. Det ska vara konkurrensneutralt, som vårt ägandefokus på Returpack för att hjälpa till med avfallsrådgivning. Det har blivit succé.
Stölderna och snatterier är överst på dagordningen.
– Flera handlare skaffar ett safeskåp där man betalar varor i skåpet. Det är inte långsiktigt. Köttstölderna frustrerar när polisen inte utreder.
Livsmedelshandlarna driver opinionsfrågor och man hade en åklagare anställd som också jobbade med plastpåseskatten. En annan fråga som är aktuell är prisinformationslagen från i september.
– Det är svårt för oss att hinna med nu när priserna skiftar så fort.
Nyligen var Samir Cherif i Bryssel.
– Ämnet var UTP, Unfair trading practices. Det är ett EU-direktiv som har tillkommit i syfte att förhindra otillbörliga handelsmetoder och att skydda bönderna. Men lagen skyddar Coca-Cola lika mycket.
I dag har Samir Cherif tre butiker, två i Göteborg och en på Orust, och han berättar att mycket av hans framgångar tog avstamp i den lilla servicebutiken där han hade två anställda.
– Föräldrarna hjälpte mig att komma i gång med butiken.
Det var ledarskapet som attraherade honom. Från 2009 när han gick från två butiker till tre har Samir Cherif varit mycket i butikerna. Nu jobbar båda sönerna på Hemköp Linnégatan och han har ett friare liv. Han kan vara i Stockholm en dag i veckan då han ägnar sig åt Livsmedelshandlarna.
– Det är väldigt spännande att utveckla. Min plan från början var att ha tio butiker. När reglerna hos Hemköp ändrades kring ägande skiftade jag fokus till mer övergripande frågor.
Tre frågor:
Vad har du fokuserat på hittills?
– Att se till att handlarna får så bra villkor som möjligt; rätt avgift för att vara med i kedjan och rätt inköpspriser från Dagab. Långsiktig lönsamhet.
Vad är viktigast just nu?
– Det är tufft för alla. Viktigt att hålla bruttovinsten. Där tappar alla i procent. Vi får ställa om butikerna och sälja mer Eldorado och kampanjvaror. Man måste anpassa sig och lyfter fram billigare varor. Man måste se på Willys och se att de gör något rätt. Det är en balansgång för butikens identitet som inte får försvinna.
Vad händer inom 5 år?
– Jag hoppa att läget har normaliserats. För de flesta var 2020 och 2021 de bästa åren någonsin. Vi drog nytta av att restaurangerna var stängda. Så vi får titta på tiden före. Hemköps bostadsnära butiker kommer inte att komma dit. Vi får rida ut stormen, som jag ser det.
Samir Cherif
Titel: Köpman, vice ordförande för Hemköpshandlarna och vice ordförande för Livsmedelshandlarna.
Ålder: 50 år.
Bor: Göteborg, Hovås.
Familj: Sambo och tre barn. Dotter, 13 år, två söner, 22 år respektive 19 år. De jobbar nu på Hemköp Linnégatan. Det funkar bra.
Utbildning: Tre år ekonomisk linje. Bransch- och styrelseutbildningar i Västsvenska Handelskammaren. ”Extra viktigt när man handskas med andras pengar.”
Fritid: Gym, båt och resor.
Bakgrund i utdrag: 1992, servicebutik i Majorna. Handlar’n, som 1999 konverterades till Tempo och dubblade omsättningen på tre månader. Vivo år 2000, som ökade i omsättning 22 miljoner kronor på ett år. 2003 köptes Hemköp Linnégatan och 2005 Hemköp Masthuggstorget som gick från 50 miljoner kronor till nu 125 miljoner kronor. Hemköp Ellös på Orust.
Uppdrag: 2009 fick han frågan om att bli ordförande för handlarna. Gick in i Hemköpskedjans styrelse med syfte att ta hand om handlarna intressen. Strävar mot handlarvänligt.
Bästa beslut: Köpa Hemköp Linnégatan som gått från 47 miljoner kronor till 100. ”Det blev mitt lyft.”
Mål: Har nästan nått målet. ”Vid fyllda 50 år vill jag vårda det jag har. Byggt om Linnégatan för kundupplevelsen och för barnen i framtiden.”
Artikeln är en del av vårt tema Chefsintervjun.